Libáň – Šestnáctý ročník hudebního festivalu obohatí v sobotu 24. září svým vystoupením český houslový virtuos Václav Hudeček. Za doprovodu komorního tělesa pod taktovkou Jiřího Havlíka zazní dva koncerty J. S. Bacha a další drobné skladby pro housle a orchestr. Začátek je v 19 hodin v Domě kultury.

Železnice – Cafe terasy vás zvou v sobotu 24. září na kytarový koncert. Od 18 hodin vystoupí v kavárně Jan Tobiáš s burčákem od vinaře Ondry Konečného. Vstupné dobrovolné.
www.cafeterasy.cz

Festival vína
Jičín – První ročník Jičínského festivalu vína se koná v sobotu 24. září na nádvoří Valdštejnského zámku. Návštěvníci se mohou těšit na 15 vinařů z Čech a Moravy. Nebude chybět burčák a delikatesy. V rámci doprovodného programu na pódiu vystoupí studenti ZUŠ v Jičíně, od 14 do 18 hod. bude hrát Cimbálová muzika Dušana Kotlára z Liberce a na závěr festivalu vystoupí místní hudební skupina Wooden Ships. Připravena bude soutěž o zajímavé ceny. Akce se koná od 9 do 19 hodin, vstup je zdarma.

Slavnosti jablek a cibule
Lázně Bělohrad – Tuto sobotu jste zváni do zámeckého parku již na 3. ročník Slavnosti jablek a cibule. Dopoledne čeká návštěvníky od 10 hodin zahrádkářská výstava v Památníku K. V. Raise a o půl hodiny později budou zahájeny prodejní trhy. Kromě jablek a cibule, zde bude k ochutnání spousta dobrot, které se právě z jablek nebo cibule dají uvařit či upéct. Ke koupi budou i jiné produkty. Součástí akce je kulturní program, ve kterém letos vystoupí dopoledne Kyzivátova dechová hudba, odpoledne po 13. hodině Bombarďák pro děti a kolem 15. h. folková skupina Lokálka.

Vernisáže

Lomnice nad Popelkou – Vernisáž výstavy Setkání pastelky se štětcem se chystá v Zámecké minigalerii v sobotu 24. září od 14 hodin. Prodejní výstavu obrazů Renaty Štěpánkové
kreslených pastelkami a olejomaleb a pastelů
Jiřího Zlatníka budete moci navštívit do 6. listopadu.

Na vernisáži vystoupí s kulturním programem členky kytarového kroužku lomnického Střediska volného času

Nová Paka – Přijměte pozvání na vernisáž výstavy obrazů Hany Křelinové. Koná se v sobotu 24. září od 17 hodin v malém sále MKS. Expozici můžete navštívit do 13. října, a to od pondělí do pátku 8 – 16 hodin, v sobotu a neděli od 14 do 16 hodin.

Velišské posvícení
Veliš – Obec Veliš pořádá a všechny srdečně zve na tradiční Velišské posvícení. Koná se od 23. do 25. září.
Program: pátek 23. září zazní od 19 hodin v kostele sv. Václava Spirituály a gospely pro dva hlasy a dvě duše. Účinkují TNT – Tereza Bečičková a Tomáš Ludvíček. V sobotu 24. září čeká návštěvníky u kulturního domu od 8 hodin posvícenský turnaj v nohejbale (sportoviště u KD), ve 14 hodin bubnování s Luckou Doušovou, 14.30 vítání občánků s vystoupením dětí z MŠ Veliš, ve 14.45 je pro děti přichystáno odpoledne plné her. Úderem 16. hodiny můžete pozdravit Marcelu Holanovou a Martina Maxu. Na 18. hodinu je plánováno vystoupení hudební skupiny Fiakr, o hodinu později vystoupí hudební skupina The Others. Vyvrcholením programu bude ohňostroj po 20. hodině. Večer pokračuje posvícenskou zábavou, kdy hraje Unholy Mark a přátelé. Na neděli se chystá Svatováclavská mše v kostele sv. Václava.

Vysoké Veselí – ZO Českého svazu chovatelů Vysoké Veselí pořádá podzimní prodejní výstavu králíků, drůbeže, holubů, exotů v sobotu 24. září ve výstavním areálu s možností nákupu krmných směsí a kuřic. Otevřeno od 8 do 17 hodin. Občerstvení zajištěno.
V pátek a v sobotu se koná prodejní zahrádkářská výstava Vysokoveselský krtek, kterou připravili místní zahrádkáři. V kulturním programu vystoupí v sobotu v 11 a 13 h. mažoretky.
Ke koupi budou i léčivé přípravky z konopí. Zahrádkáři vystavují v kulturním domě v pátek 8 – 17 (pro školy) a v sobotu 8 – 16.

Novopacké pochody
Nová Paka – Zúčastněte se v sobotu 24. září podzimní akce Novopacké pochody.
Trasy jsou na 50, 39, 30, 25 a 12 km. Start je od 6 do 12 hodin v Junácké klubovně.
Informace: Josef Pilař,
tel.: 605 440 585. Trasy jsou vhodné i pro cyklisty. Akci pořádá KČT Nová Paka.

Setkání

Hořice – Setkání Karosáků, bývalých zaměstnanců Frigery a také zaměstnanců fi KARBOX s.r.o. se koná dnes 23. září v 16 hodin v restauraci U Věže v Hořicích. Zároveň se koná „Hodina otevřených dveří" stejný den, od 14 do 15 h. i pro ostatní veřejnost, která má o firmu zájem. Info: 603 451 126.

Hasiči zvou

Úlibice – Zveme vás na netradiční soutěž hasičů u
příležitosti posvícení v obci
Úlibice, 18. ročník Úlibického koláče. Koná se v sobotu 24. září u rybníka "na pile"
Zahájení soutěže v 9 hodin.

Bruslení

Lomnice nad Popelkou – Na zimním stadiónu se letos poprvé bruslí už v neděli 25. září od 13.30 do 15 hodin.
Ve středu 28. září bude v rámci akce Lomnice nad Popelkou – město sportu veřejné bruslení dokonce zdarma (12.45 – 14.15 hodin)

Traktoriáda

Plhov – Traktor team Český ráj a obec Samšina vás zvou na 3. ročník Traktor Plhov Cupu. Přejímky od 10 hodin, zahájení v 11 hodin.
www.teamfofr.estranky.cz, email:fofranek@seznam. cz, t: 604 757 410, 723 160 953.

Divadlo

Sobotka – Městské divadlo Solnice v Sobotce uvádí v sobotu 24. září pořad Šou dva tři. Představení plné legrace, scének, vtipů a písniček začíná v 19.30 hodin.

Svatováclavský jarmark

Češov – V areálu místní pálenice se chystá na sobotu 24. září Svatováclavský jarmark. Bude probíhat od 11 do 17 hodin a návštěvníky čekají tvůrčí dílny: foukání skla, malování na sklo, výroba šperků, výroba textilních hraček.
Stánky zde rozbalí skláři z Železnobrodska. K dostání bude bižuterie, přírodní mýdla, textilní dekorace a povlaky na polštáře, výrobky z ovčí vlny, další překvapení pro potěchu oka, duše i bříška. Exkurze v pálenici.
V tento den se také uskuteční od 13 hodin na obecním úřadě přednáška Češov – nejmohutnější pevnost v Čechách v podání Jiřího Waldhausera, součástí přednášky bude prezentace nálezů z lokality Češova a okolí.

Výlet

Do Bozkovských dolomitových jeskyní a Klenotnice muzea Českého ráje v Turnově vás zve 27. skupina Českého červeného kříže Jičín. Pojedeme 12. října v 8.30 hodin od jičínského kina. Cena zájezdu je pro členy 100 Kč, pro ostatní 130 Kč. Objednávky do 5. 10. přijímá p. Zumrová na telefonu 732 918 284.

Beseda

Sobotka – V sobotu 24. září od 14 hodin na zahradě statku přivítáme herce, zpěváka, textaře a spisovatele Jana Vodňanského.
Na lavici moderátora se vrátí Jindřich Žemlička,
pořad doprovodí koncert Zámeckého saxofonového kvarteta Josefa Žemličky. Vstup zdarma.
www.solcuvstatek.cz.