Sobotní program se bude odehrávat od 9 hodin na náměstí i v parku. Na náměstí se návštěvníci mohou těšit od 9 do 10 hodin na Kyzivátovu dechovou hudbu, od 10.15 na Mackie Messer Band, od 11.30 na Muzičku. Tu ve 12.45 hodin vystřídají sobotecké a novopacké mažoretky a tanečky. Ve 14.30 to roztočí Janek Ledecký, poté nastoupí kapela Zrní, od 18.30 hodin Travis O'Neill and His Cardinal Sins z Irska. Večer pak od 20.30 vystoupí Jaroslav Uhlíř, následuje od 22.30 danceparty s Dj Zdeňkem Vranovským.

V parku v sobotu dopoledne v 9 hodin hraje turnovský soubor Čmukaři představení Dračí pohádky, v 10 hodin je na programu pohádka Kůzle HuSou. V 11.45 hodin nastoupí Mackie Messer Band, Václav Koubek, cimbálová muzika Muzička a BrnKačka (folk z K-klubu Jičín). Cílem této kulturní události je představit široké veřejnosti tradiční řemesla a zároveň akci doplnit hudebním, tanečním a jinak vizuálně zajímavým programem na dvou scénách. Workshopy a prezentace tradičních řemesel bývají soustředěny v městském parku, stejně jako malá scéna, na které mohou návštěvníci obvykle zažít divadelní představení a komornější hudební žánry, jako blues, cimbálku, folk i další styly.

HUDBA A ZÁBAVA

Jičín – Prázdninová Oldies Party To nejlepší z muziky ,70. 80. a 90. let uvádí v Music Clubu Tango na Valdštejnově náměstí dnes 21. srpna od 20 hodin moderátor, diskžokej Zdeněk Vranovský.

Markvartice u Sobotky – Spolek Přátelé Markvarticka z. s. vás zve v sobotu večer na hudební vystoupení. V kostele sv. Jiljí si můžete poslechnout spirituály, gogspely, blues a swing v podání vokálně -instrumentální kapely Swing – Cheek. Akce se koná v sobotu 22. srpna od 19 hodin.

Jičín – Další hudební vystoupení v rámci Prodlouženého víkendu – umění v ulicích se chystá na sobotu 22. srpna v průchodu Valdické brány.
Od cca 10, 10.30 a od 19.30 hodin vystoupí skupina Praguematique – blues, folk, world music.
Jičín – V zámecké zahradě zazní v neděli 23. srpna od 17 hodin cimbálová muzika.

Lázně Bělohrad – Městské kulturní středisko zve na nedělní koncert v Bažantnici, kde vám 23. srpna od 15 hodin zahraje Podzvičinka.

Butoves – Klub seniorů Butoves upozorňuje příznivce dobré zábavy, že v sobotu 29. srpna v 15 hodin začíná v Butovance další série oblíbených odpoledních zábav (19.9., 26.9., 10.10., 7.11., 21.11. a 12.12.).

Brada-Rybníček – V pondělí 24. srpna od 19 hodin zazní v kostele sv. Bartoloměje varhanní improvizace a skladby inspirované zvony. Hlavním interpretem večera bude Radek Rejšek (mluvené slovo a varhany), pedagog, hudební redaktor Českého rozhlasu v Praze. Dobrovolné vstupné.

NEJEN DĚTEM

Jičín – Mateřské centrum Kapička pořádá dnes 20. srpna od 10 hodin Pohádkovou cestu za pokladem. Vydejte se s námi do země krásných slečen, statečných mládenců, ale i zákeřných loupežníků a všemožných nástrah. Do země, kde vládnou kouzla a fantazie, bojuje se se zlem a láska s dobrem vítězí. Na cestu se vydáme z parkoviště u koupaliště Kníže v Jičíně (sraz až vzadu- u vstupu do zahrádkářské kolonie). Vezměte si s sebou větší svačinu, zásoby pití, děti všech věkových kategorií, dobré boty, případně odolné kočárky. Čas návratu nedokážeme odhadnout – záleží na zdatnosti účastníků. Cestovné za rodinu je pro členy 30 Kč, 50 Kč pro ostatní. Info : Míša 731 598 771.

Psinice – Sbor dobrovolných hasičů a chalupářů Psinice a Město Libáň pořádají v sobotu 22. srpna od 14 hodin na hřišti ve Psinicích 12. ročník Loučení s prázdninami, tentokrát na téma Večerníčkovy pohádky. Program: Taneční skupina Rasputin, klaun a kouzelník, Bubbleshow Matěje Kodeše, Řehečské kvarteto, spisovatelka Ilona Pluhařová, jízdy pohádkovým vláčkem, soutěže pro malé i velké, skákací hrad, zábavný kvíz, malování, korálky, hudba a tanec.
Občerstvení zajištěno.

Sobčice – Kulturní komise obce ve spolupráci s rodiči pořádají v sobotu 22 srpna Pohádkovou cestu za pokladem. Začínáme na místním hřišti ve 14 hodin, kde každý hledač pokladu obdrží potřebnou výbavu k překonání těžkých začátků namáhavé cesty. Další program: malování na obličej, hry s míčem, kruhy, bowling.

Jičín – V zahradě Pod Koštofránkem je na neděli 22. srpna od 16 hodin připraveno nejnovější pohádkové představení Jakuba Folvarčného Cirkus Prdítko. Diváci v něm zažijí nevídané a spatří neviditelné. Kdo se bojí, nesmí do cirkusu!

DIVADLO

Jičín/Sedličky – Divadlo Líšeň Brno uvede v pátek 21. srpna ve Valdštejnské lodžii loutkovou stínohru o lásce a síle překonávající zlý osud. Vizuálně silný obraz barevných pohyblivých stínů na velkém plátně je doprovázen zvukově stylizovaným projevem vypravěče a hudebníka v jedné osobě ovládajícího soubor originálních, vlastnoručně vyrobených netradičních hudebních nástrojů. Inscenace získala řadu českých i evropských cen, začátek ve 20 hodin, vstupné 100 Kč.

Libáň – Zveme vás na novou hru Divadla poezie Veršotepec aneb Když mobily ještě nebyly. Fraška o třech jedinečných ženách hledajících toho pravého. Přijďte 28. srpna před 19. hodinou do sokolovny.

AKCE NA ZÁMKU

Humprecht – Zveme děti i dospělé v neděli 23. srpna, po posvícenském obědu, na návštěvu zámku. Zajímavou výstavou, která připomíná 110. výročí vybudování železnice do Sobotky, zasvěceně provede návštěvníky sám autor expozice, sběratel a nádražák tělem i duší Kamil Brož.
Ve 14.00, 15.00 a v 16.00 hodin ráda přečte příznivcům vláčků a železnice pohádku babička Mechuška.

BRUSLIÁDA

Robousy – Závody na kolečkových bruslích se chystají na sobotu 29. srpna.
9:30 – 10:30 Zápis startujících
11:00 Zahájení závodů
11:00 – 16:00 Závody
13:00 – 17:30 Program hosta
(Dj Zdeněk Vranovský), soutěže pro děti o pěkné ceny, skákací hrady, malování dětem na obličej, dětská diskotéka aj
16:30 – 17:00 Vyhlášení výsledků, předání cen
17:30 – 18:30 Volný program
18:30 Kapela revival Schelinger
20:30 Hlavní koncert kapely
(Seven )
23:00 – cca 03:00 After Party s Dj Zdeňkem Vranovským
Moderování: Zdeněk Vranovský. Zajištěny budou pořadatelské služby, občerstvení, akce je pojištěna. Silnice bude uzavřena na 24 hodin. Závodníci musí mít chrániče a helmu jinak nebudou vpuštěni na trať ! Centrum dění najdete na spodním hřišti pod hospodou. www.brusliada.cz

HRADY A ZÁMKY

Humprecht – Letní zámek s bohatým květinovým aranžmá vás přivítá 21. – 23. srpna. Od pátku 21. do neděle 23. srpna vás srdečně zveme na zámek plný kouzelných květin.

Hradozámecká noc na zámku se chystá na sobotu 29. srpna. Zveme příznivce mluveného slova a příjemné hudby od 18 hodin do galerie zámku na koncert hudební skupiny Marie a její dědové. Knihu o hradu Kosti a zámku Humprechtu představí její autor Karel Knop, těšit se můžete i na ukázky z knih s regionální historickou tématikou v podání herce Václava Knopa. Více informací najdete na webu www.humprecht.cz

Dětenice – Barokní zámek je o prázdninách otevřen denně. Rytířské turnaje se konají denně mimo pondělí od 14 hodin. Zámek, Středověká krčma, Dětenické peklo i pivovar jsou otevřeny každý den.

Každou sobotu jsou pro malé i velké návštěvníky připraveny Strašidelné soboty a každou neděli – Pohádkové neděle v parku (10 – 16 hodin).

Staré Hrady – Na hradě a zámku Staré Hrady se zabydleli draci. Nahlédněte do tajemství Obřích smaragdových draků v pohádkovém sklepení, přijměte pozvání na audienci k Dračímu králi Rozumbraďáku XVI. do Dračí královské komnaty a spolu s dvaatřiceti metrovým čarodrakem Mocjeďákem odhalte tajemství dračích lektvarů a elixírů. Na hradě a zámku se zabydleli draci skalní, ohniví, vodní, lesní, noční, bahenní, píseční, sněžní, zlatí, sklepní a spousta dalších draků, dráčků, dračích princezen a princů, rytířů a pohádkových bytostí ze Starohradských pohádek čaroděje Archibalda I.
Ti všichni vás se svolením dračího krále rádi uvítají ve svém království. Otevřeno denně od 9:30 do 18:00 hodin.

Valdštejn – Večerní prohlídka hradu s překvapením se uskuteční 26. srpna od 20:00 hodin.

Pecka – Na nádvoří hradu Pecka vám v sobotu 22. a v neděli 23. srpna předvede své umění šermířské a taneční vystoupení skupina historického šermu Fortis.

Hrubý Rohozec – Na zámku jsou po dobu letních prázdnin vypraveny zkrácené dětské prohlídky. Děti se v nich podívají, kde se pro zámek vařilo, navštíví knihovny s historickými portréty princezen, nahlédnou do jídelny a prohlídku ukončí v dětské herně s historickými hračkami. Časy prohlídek: 10:10 11:10 12:10 13:10 14:10 a 15:10 hodin.
Určeno pro děti od 4 do 10 let!