Suchardův dům si pro své návštěvníky připravil výběr toho nejzajímavějšího, co muzeum ke spiritismu vlastní.

K vidění jsou jak již známé obrazy, tak díla zcela nová, s nimiž se veřejnost zatím neměla příležitost setkat. Součástí je i například „desatero" pro pořádání sezení.

„Expozice věnovaná spritismu je zájemcům celoročně otevřena v budově Klenotnice drahých kamenů. Výstava, kterou jsme nachystali v Suchardově domě, ji vhodně doplňuje," informuje Petra Plecháčová, pověřená vedením muzea. „V programu výstav se nám nečekaně uvolnilo místo a zařazení medijních kreseb bylo vzhledem k velkém zájmu veřejnosti téměř jednoznačnou volbou," vysvětluje dále šéfka organizace s tím, že nadpřirozeno zkrátka lidi láká.

Spiritismus je s Novou Pakou neodmyslitelně spjat, neboť právě zde bylo pomyslné centrum tohoto hnutí v první polovině minulého století. Spiritisté věří, že lidský život nezačíná narozením a nekončí smrtí a pomocí médií komunikují se světem duchů. Vystavené kresby jsou dokladem seancí, které byly organizovány většinou v utajení. Během nich vybraní jedinci navazovali spojení se záhrobím a jeho vzkazy sdělovali prostřednictvím kreseb. Unikátní díla vznikala i pod rukama těch, kteří běžně zcela postrádali výtvarné nadání.

Velká návštěvnost

Výstava se prozatím těší velkému zájmu u všech věkových kategorií. „Je to atraktivní téma. Z obrazů cítím zvláštní energii," připouští jedna z návštěvnic Vladislava z Hostinného s tím, že výjevy zaujaly i jejího desetiletého vnuka Davida. Akce trvá do 15. června a je otevřena denně mimo pondělí v časech 8.30 – 12.00 a 13.00 až 16.30 hod.   Šárka Jebavá