„Letošní ročník byl zaměřen na méně známé, ale velmi důležité opylovače rostlin. Vedle včel se mohli návštěvníci prostřednictvím rozmanitých aktivit dozvědět leccos zajímavého třeba i o motýlech, vosách či sršních," přiblížil hlavní téma sobotní akce ředitel ekocentra Radek Hromádka.

Přírodovědná laboratoř nabídla pozorovatelům opylovače pod binokulárními lupami, přiblížila jejich barevné preference v říši květin a byl zde vysvětlen proces opylování.

Nahlédnutí do úlu
Jinde mohli zájemci nahlédnout do včelího úlu a například zjistit, proč jsou žlutohnědé a černé proužky tak populární. Řadě aktivit vévodili motýli – ty si mohli návštěvníci vyrobit z papíru, nebo nechat namalovat na obličej.

„V rámci Dne včely byla také poprvé představena nová učebna s interaktivními prvky zaměřenými na včely a včelaření," doplnil Radek Hromádka.
Na Dni včely nechyběly ani doprovodné akce jako hudební vystoupení, pohádka nebo prezentace Středního odborného učiliště včelařského z Nasavrk. Tím nejcennějším ale byla možnost osobního setkání se zkušenými včelaři, kteří ochotně odpovídali na otázky a s nadšením prezentovali svůj koníček.   Jiří Langer