Ožije tak scénář Martiny Komárkové, hudba Otakara Kováře a mnohaměsíční snaha dvou set žáků Základní umělecké školy J. B. Foerstera vedených ředitelkou Bc. Jaroslavou Komárkovou. Jde již o druhý autorský, zcela původní muzikál jičínské umělecké školy, podpořený městem Jičín, ovšem oproti prvnímu, jenž nese název Eliška Kateřina Smiřická, je ještě ambicióznější.

Zatímco napoprvé se autoři zabývali historickou událostí, totiž rozkolem mezi sestrami Smiřickými a následným výbuchem jičínského zámku, tentokrát uchopili ještě náročnější motiv, biblický vznik světa. „Chtěli jsme vytvořit něco jiného. Po úspěchu Elišky Kateřiny Smiřické jsme řešili, jak přijít s něčím, co s ní nebude srovnáváno. Tomu jsme se chtěli vyhnout. Když jsme přemýšleli o jiných známých příbězích z historie Jičínska, vždy by to bylo o sporu mezi osobnostmi a vždy by to bylo duetech lásky,“ prozrazuje ředitelka ZUŠ J. B. Foerstera a jedna z tvůrkyň Jaroslava Komárková.

Řešení se zrodilo u scénáristky  Martiny Komárkové. Klíčem bylo oprostit se od příběhů našeho regionu i státu a přinést něco základního. Biblického. Není známějšího příběhu, než je stvoření světa. Příběhu o velkém díle, ale i nečekaných intrikách, svodu a trestu. Jenomže jak záludné téma pojmout? „V muzikálu Stvoření světa budou hrát děti. Ať už lidská mláďata, nebo zvířecí, nebo právě stvořené rostliny; vzhledem k tomu, že při stvoření světa je vše nově zrozené, působí přirozeně a správně, že se rolí zhostí právě děti, a ne dospělí. V našem podání je ostatně i Pánbůh hravým, bezprostředním, snivým dítětem a nikoli moudrým starcem. Protože proč by vlastně neměl být? Je věčný, stvořil to, co chtěl. Jak ideální symbolickou postavou je Pánbůh coby hravé, bezprostřední, snivé dítě, které ještě život nepřipravil o fantazii, cit, naději, chuť tvořit a hrát si. O hluboký, prvotní cit,“ rozvádí scénáristka a pedagožka ZUŠ  Martina Komárková. 

Každý dobrý příběh v sobě má střet dobra a zla, a tak i milovníci dramatu si přijdou na své. Proti Pánubohu bude stát Prázdnota, která bude coby padouch snaze stvořit ráj bránit. Antagonistu bude minimálně z počátku posilovat Lilith. Mnozí jistě vědí, že jde zjevně o nejkomplikovanější postavu známého biblického příběhu a kvůli její nejednoznačnosti bývá mnohdy z jeho jednodušších verzí vypouštěna. Aniž bychom zabíhali do větších detailů, bude to právě Lilith, kdo do harmonie vnese svod a chaos. Ale je to vůbec špatně? Adam a Eva odejdou z ráje, což nikoho nepřekvapí, jenomže scénář střeží pointu, již není hodno prozrazovat. 

Muzikál Stvoření světa představí sedm postav se sólovými zpěvy: Pánaboha, Prázdnotu, Lilith, Adama, Evu a dvojici andělů. Role pro sedm lidí, avšak herců je čtrnáct, protože každá postava je raději zdublována. Na 54 dětí bude hrát v orchestru, 27 dětí bude zpívat ve sboru a tanečníků bude okolo 70. Rekvizity a kulisy malují zástupci výtvarného oboru, takže na novém muzikálu se podílí okolo 200 lidí.

Stvoření světa nenabídne lecjaké kulisy. Žijeme v audiovizuální době, a proto muzikál získá podobu laterny magiky. Kulisy tedy budou multimediální, budou promítány skrze LED obrazovku a divadelní scéna bude volně navazovat a vystupovat z digitálního obrazu. „Chci ze srdce poděkovat manželům Podobským, kteří měli natáčení a střih na starosti. Spolupráce s jejich Videostudiem PP byla úžasná. Protože mají rozsáhlé zkušenosti s filmem, přinesli hodně zajímavých nápadů,“ uvádí aroslava Komárková. Říše prázdnoty tak vznikla v lomu Sklopísku Střeleč. Počasí filmařům přálo, protože v době natáčení bylo poněkud „šedivo“, proto povrch lomu splýval s oblohou, čímž vznikla sugestivní, bezútěšně prázdná scéna. Veselejší, milostnější části naopak vznikly u Valdštejnské lodžie. Natáčelo se i pomocí dronu.

Muzikál bude spojením netradičních kulis, píle žáků i pedagogů ZUŠ a původní hudby Otakara Kováře. Ten se pro nový námět nadchl a nebál se i experimentovat. Například pro ústřední motiv zlé, všeobjímající Prázdnoty použil disharmonické tóny. Podle autorů má jejich dílo předat poselství o mezilidském porozumění, lásce a míru a dušují se, že pokud Eliška Kateřina Smiřická byla dojemná, Stvoření světa uchvátí ještě více.

Muzikál Stvoření světa bude mít premiéru 28. března v 19 hodin v Masarykově divadle. Následovat budou představení ve dnech 29. března a 4. dubna vždy v 18 hodin. V dopoledních hodinách budou probíhat představení pro školy.  

Jan Jireš