Během devítidenního programu diskutovali na téma znevýhodněných lidí ve společnosti.

Národnostní menšiny, handicapovaní, nezaměstnaní – skupiny lidí, které bývají velmi často vytlačovány na kraj společnosti, proto si je organizátoři tradiční výměny mládeže vybrali jako stěžejní téma letošního setkání, které neslo název Vzhůru ze dna – všichni na jedné lodi. Pestrý program nabídl účastníkům projektu možnost naučit se s těmito lidmi komunikovat a najít společné řešení problémů, které často vychází z většinové společnosti. „Plánování akce bylo náročné, ale jsem ráda, že jsme to nevzdali, protože vše dopadlo nad naše očekávání.

Program byl rozdělen tak, abychom se dobře seznámili s klíčovými tématy našeho setkání, zároveň však mohli naši přátelé z Německa a Portugalska poznat Jičín a Český ráj, a díky diskuzím a hrám vznikla silná přátelství napříč Evropou, na která můžeme navázat při příštím setkání v Portugalsku," říká hlavní organizátorka Marie Strašíková, členka mládeže při Římskokatolické farnosti Jičín. Součástí programu bylo i setkání s lidmi s mentálním a kombinovaným postižením z jičínského stacionáře Kamarád.

Na farní zahradě v Jičíně zazněly písně ve čtyřech jazycích, vyráběly se hudební nástroje a nechyběl ani tanec. Dopolední program pak ukončili společným obědem v jičínské restauraci. „Setkání s handicapovanými byl pro mě nejsilnější zážitek z celého týdne a jsem moc ráda, že jsem mohla tyto lidi poznat. Ačkoliv některé dělila jazyková bariéra, vůbec to nenarušilo program – hudba a tanec totiž spojuje všechny," vzpomíná na setkání jedna z účastníků Zuzana Kubínová.

Portugalští i němečtí účastníci projektu jsou již doma, v portugalském Ansiãu se však již diskutuje o tom, jaké téma ponese setkání příští rok, tradice totiž musí pokračovat. ⋌Ludmila Dršková