O tom, že někdejší disident Věchet pozval na festival Trutnoff bývalého generálního tajemníka Ústředního výboru KSČ, se veřejnost dozvěděla z videa, které se objevilo na sociálních sítích. Záběry pořídil režisér Pavel Křemen při natáčení dokumentu o Jakešovi. Dnes třiadevadesátiletý Jakeš na zveřejněném videu pozvání na festival v Trutnově přijal.

"Skupina Už jsme doma s okamžitou platností ruší svoje účinkování na festivalu Trutnov, a to jednou provždy. Důvodem je pozvání Milouše Jakeše na tento festival hlavním organizátorem Martinem Věchetem," citovaly Lidovky z facebooku kapely Už jsme doma. Skupina navíc vyzývá k bojkotu festivalu i další hudebníky a návštěvníky.

Podobně reagovala i kapela The Plastic People of the Universe. "Festivalu, kam je kromě nich zván generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš, se rozhodně zúčastnit nemohou," píše se v prohlášení na facebookovém účtu skupiny.

Hudební akce Trutnoff Open Air Festival se letos bude konat v tradičním termínu od 18. do 21. srpna v trutnovském areálu Na Bojišti. Letošní ročník organizátoři věnovali nedožitým osmdesátinám Václava Havla. Exprezident Havel býval návštěvníkem festivalu, který vznikl na undergroundových základech v roce 1987. Na festivalu letos vystoupí mimo jiné britský písničkář Jake Bugg, který celou akci zahájí, nebo rakouský hudebník Parov Stelar.

VIDEO na facebooku Z D E ! ! !