Obavy zastupitelů

Zastupitelé se obávali toho, že by to město finančně zatížilo. Pardubice již před časem od kraje převzaly Dům dětí a mládeže Delta.

Základní umělecké školy v Havlíčkově a Lonkově ulici navštěvuje kolem 2200 dětí, zhruba 80 procent z nich bydlí v Pardubicích. Podle vedení města kraj na školy doplácet nemusel. Obavy většiny městských zastupitelů z finančních dopadů na Pardubice to ale nerozptýlilo.

Podle zastupitele Simeona Karamazova (ODS) k převodu škol nedaly výbory a odbory města příliš kladná stanoviska. „Argument, že vyplníme přání rady Pardubického kraje, mi připadá hodně slabý. Zdá se mi, že nás to bude hodně stát, budeme s tím mít problémy a nevidím žádný důvod k převodu,“ nechal se slyšet Simeon Karamazov.

O co kraj usiluje?

Zastupitel města Michal Koláček (Sdružení pro Pardubice) zase zpochybnil vyrovnané hospodaření škol. Další zastupitelé poukazovali i na to, že Pardubický kraj městu obecně příliš vstříc nevychází, nemůže tedy očekávat vstřícnost z druhé strany.

Pardubický kraj již několik let usiluje o to, aby domy dětí a mládeže a základní umělecké školy, které zřizoval, převzala pod svá křídla města. Ve většině případů se to již uskutečnilo. (zr, čtk)