Na parkovišti u autobusového nádraží se po půl druhé začali scházet rodiče s malými dětmi. První dojem naznačoval, že nebude tolik honosná účast. Nakonec ale došlo na pravý opak. Do třiceti minut se zde nashromáždilo tolik lidí, že by je člověk na prstech jedné ruky nespočítal. Svou účast si nenechalo ujít okolo tisícovky příznivců.

Přesně ve dvě hodiny začal oficiálně masopustní průvod. V popředí s hudebníky folklórního souboru Hořeňák se všichni vydali na cestu městem. Ta činila celkem pět zastávek. Na každé z nich dostali lidé příležitost zhlédnout scénku o řezníkovi a prasátku. Při čtvrtém zastavení u kašny malí i velcí účastníci netrpělivě čekali na pana starostu Rudolfa Cogana, aby ho mohli korunovat. Ten však nikde nebyl, a tak s udiveným výrazem na tváři bylo celému davu divné, co se děje. Nezbývalo tedy nic jiného, než ho jít vyhledat k radnici.

To byla správná volba. Převlečený starosta za Mikuláše všechny přivítal a vzápětí si nechal do popředí zavolat všechny děti v maskách, aby mohl vyhlásit ty nejlepší. Přednost dostali i dospělí, a tak nemohl vyhrát nikdo jiný, než dva muži převlečení za oblíbeného koníka, kterému při pokračování v cestě došla energie tak moc, že padl k zemi. Zpátky ho na nohy postavila už jenom dávka alkoholu. „Nejvíc se mi líbilo, jak ten kůň vyskočil, když se napil," nebál se nám říct Tomášek Typlt.

Konečné zastavení bylo v Městském kulturním středisku, kde už si pro ty nejmenší připravil program soubor Hořeňák, Hořeňáček, dramatický obor ZUŠ, taneční kroužek DDM a děvčata druhého ročníku Střední odborné školy pedagogické, jež si pro ratolesti vymysleli různé aktivity. „Dětem to moc šlo. Čekaly jsme tady na ně už od dvou hodin," konstatovala studentka Barbora Šimůnková.

Na dvorku střediska pak bylo připraveno tradiční masopustní občerstvení. Nechyběla domácí placka, koblížky, kterých byly upečeny rovné tři stovky, ale také jitrnice nebo třeba ovar. Zapíjet se dalo čajem, svařeným vínem, pivem nebo horkou medovinou.

„Nezažila jsem jiný masopust, než tento, takže to bylo opravdu bezvadné. I děti byly celé unešené," prozradila nám na závěr programu Monika Káňová.  Kateřina Pavlicová