V čele průvodu se na voze nechal táhnout a tlačit sám velký Masopust, který se svými následovníky vyrazil z Valdštejnské lodžie a směřoval do zámku na jičínském náměstí. Za ním pochodovalo procesí padesáti nadšenců v maskách zvířat i bizarních bytostí z naší mytologie.

Výroba masek
Velký příjezd pana Masopusta na arkádové nádvoří Valdštejnského paláce byl vyvrcholením dvoudenního svátečního programu, který sestavili lidé okolo kastelána lodžie Jiřího Vydry. V sobotu probíhaly celodenní přípravy, jichž se zúčastnili i nejmladší dobrovolníci. Ti dostali za úkol vyrobit dostatek masek pro průvod. V dílně dozorovali a zkušeným okem pracanty vedli Lhotákovi. Masky byly co se týče techniky rozdílného rázu.

„Máme tady masky s pletivovou kostrou. Na ni se potom nalepí kaše z novinových kousků a z lepidla na tapety. Potom se vytvoří tvar a celé se to nabarví. Ale taky tu máme jednoduché papírové masky," řekla Renata Lhotáková. Dodejme, že některé škrabošky dodali žáci jičínské ZUŠ.

Zatímco v jedné místnosti lodžie vznikaly škrabošky, v jiných se kuchtilo. „Budeme usilovně pracovat i přes noc. Pečeme koláče, koblihy, preclíky a taky plníme jitrnice, Popravdě už si ani nejsem jistý, kdo z přítomných je návštěvník a kdo interní pracovník. Nejde to odlišit," pravil v sobotu v podvečer kastelán Jiří Vydra.

Všechno se ale pěkně stihlo, průvod se v sobotu po poledni seřadil a okolo čtvrt na dvě vskutku mohl vyrazit na poměrně dlouhou cestu k zámku. 

Ačkoliv prosekaná, z části pokácená alej v současnosti oku nelahodí, nadšení všech účastníků vykouzlilo na tvářích úsměvy.

A když procesí došlo na nádvoří zámku, Masopust se setkal se starostou Jiřím Liškou. Ten dal všem přítomným povolení slavit až do setmění. Posléze vystoupili malí, ale talentovaní flétnisté z místní ZUŠ, všichni převlečení za myšky, zahrálo Řehečské kvarteto nebo Jiří Konvrzek a zatančili členové K-Klubu. Arkádové náměstí bylo vyzdobeno zavěšenými dobrotami, jako jsou jablka nebo jitrnice, a protože někteří přítomní dostali hlad, občas si nějakou pochutinu přisvojili.

Nikdo se na ně samozřejmě nezlobil, neboť masopust je především oslavou jídla. A toho bylo dost. Na hodovním nádvoří zámku se nacházel stánek, zvaný „žrádlomat", v němž si hosté mohli zakoupit slaninu, jitrnici, koláče nebo něco dobrého k pití. Není snad třeba připomínat, že masopustně vyzdobený kiosek byl v trvalém obležení.

O pár metrů dále si mladí hosté mohli vyzkoušet výrobu jitrničky – pravda, poněkud zjednodušenou – a také se seznámili s tím, co je to vejmrda nebo pravá zabijačková prdelačka. Masopust se zkrátka povedl. Jenomže teď musíme držet půst.

Pakliže jste jičínský masopust propásli, nemusíte litovat. Náladu vám skvěle zprostředkují fotografie v galerii u tohoto článku.