I to je důvod, proč se jičínský LIS (literární klub při Knihovně Václava Čtvrtka) stále s klubem Duria v Martině přátelí a vzájemně se navštěvuje.

Po desáté
Na letošním 10. ročníku „Jeseně" jsme byli z našeho klubu tři, a i když cesta byla náročná, nelitovali jsme. Jednak jsme se účastnili čítaček – tedy četli jsme svá díla a vyslechli díla kolegů, ale radovali jsme se i z pestrého programu, který dal nahlédnout do současného i hodně minulého života v zemi přátel. Taky jsme si stačili vyfotit pamětní desku Martinské deklarace. Ale pojďme se podělit o několik zážitků odtud.

O psaní
Bylo tu přes třicet autorů ze Slovenska, Polska, Chorvatska a Česka. Věkové rozmezí široké – od studentů po prozaika sedmasedmdesátiletého. Tedy rozmanitost žánrů i způsobů zpracování. Drsnější slova mladíků, či spíš dívek, jsou u starších vynechána, text je kultivovanější. Často zabíhá i do humoru. Však – zdali se tím trochu nezakrývají rozpaky, možná i znechucení nad současností. Mladí jsou radikálnější. Ostatně kuloárové debaty byly zajímavé, ostré a vedly i k požadavku, zda by nebylo zajímavé zařadit napříště kulatý stůl.

Hlavním tématem byla nejen současná společnost, ale i kupříkladu příchod věrozvěstů, kterému se na Slovensku, v čase výročí, hodně věnují. Odbočím politicky: Na velkém náměstí v Žilině je krásné sousoší Cyrila a Metoděje a na podstavci, mimo jiné i jméno Jána Sloty. Dříve poslance za slovenské nacionalisty, primátora Žiliny, nyní prý mu hrozí vězení. Za alkohol při řízení auta a věci další.

Vlastenectví
Paní starostka v Košťanech nad Turcom, kam nás vyvezli, zahajovala své přivítání básní: „Si krásný, Turiec, moj milý rodný kraj… " Prostě tady se nestydí za patetické vlastenectví, se kterým by se u nás asi moc neuspělo.

Velmi příjemné bylo přijetí na faře v Turčianskem Peteru. Pan farář Kliment nám nejprve ukázal kostel sv. Petra. Neuvěřitelně skromná výzdoba, téměř skromnější než u evangelíků. Tím krásnější prostředí. Ale farská zahrada (veřejnosti stále otevřená) a sama fara…, no nádhera. Japonská zahrada s jezírkem, besídka. A budova fary? Moderní vkusná stavba, podobná rodinnému domu majitele, který má vkus. I obří šachy na terase. A dole, v místě výhledu na Velkou Fatru soška Panny Marie a dvě lavičky.

„Máte čas, pane faráři, si tu posedět?" „Večer, na jeden růženeček. Tohle je jedno z míst, kde může být člověk sám se sebou."

Cyril a Metod
Skvělá přednáška Petera Mišáka, kterou jsme pak ještě rozebírali při Martineru (dvanáctka, ve 4. cenové skupině za 0,9 €). Zajímavé srovnání přednášky v Jičíně a od Petera. Jak Solunští bratři vytvořili abecedu, která stojí na třech znacích: trojúhelníku, kruhu, kříži. Byl tu i trochu jiný pohled na názor vlivu západu a východu v době Velké Moravy. Germánský svět versus slovanský.

Mišák: „Kdyby ho tu nebylo (slovanského), tak se dnes u nás mluví německy."
Ještě drb: i oni se stydí za své vrcholné politiky. Jeden prý se ptal, jestli byl významnější Cyril, nebo Konstantin.

Kuloáry a ostatní
I na Slovensku jsou pěkná děvčata. Jestli Euro správně? Každý to vidí jinak. Ale převládá názor, že spíš ano. Brynzové halušky v České hospodě v Martině jsou nepřekonatelné. Děti, i starší v Košťanech vás pozdraví. I cikánské děti.

Mezinárodní turnaj v petangu vyhrál Literární klub Petra Bezruče Frýdek – Místek. Když se ráno probudíte a přímo z vaší postele koukáte na Martinské Hole, tak se vaše myšlenky srovnají do správného směru.

Do Martina se jede vlakem devět hodin. Stojí to za to.  Bohumír Procházka