Martino, čím vás tanec obohacuje?
Práce orientální tanečnice a lektorky mě velmi těší a přesto, že je to zaměstnání nejen časově a finančně, ale také fyzicky a duševně náročné, platí u mě, že tanec, tvorba choreografií a organizování orientálních show a dalších akcí mě doslova nabíjí pozitivní energií! Největším oceněním je mi spokojenost nadšených kurzistek na lekcích tance a potěšené komentáře diváků na orientálních vystoupeních. Navíc kromě samotného tance také pořádám přednášky a besedy o orientální kultuře, tradicích a historii, což je v podstatě osvětová činnost, kterou se snažím prohloubit povědomí široké veřejnosti o této nádherné části světa a o jejích lidech.

Také je třeba v očích veřejnosti leckdy napravovat značně mylnou představu o orientálním tanci – je šokující, jak mnoho lidí si ještě dnes myslí, že takzvaný „břišní tanec" znamená jakési lascivní nakrucování a natřásání polooděných žen před mužským publikem! Orientální tanec má mnoho překrásných forem a co do náročnosti a umělecké úrovně je samozřejmě srovnatelný s baletem, jazzovým nebo scénickým tancem!

Co vás k břišnímu tanci přitahuje a proč byste jej doporučila dívkám i ženám?
Nejprve bych ráda vysvětlila, že označení břišní tanec je sice u nás dost rozšířené, ale dost zavádějící a nepřesné. Tanečnice upřednostňují název orientální tanec, který zahrnuje pestrou škálu tanců od severní Afriky, před Blízký a Střední východ až po Indii, Čínu a Japonsko. Zahrnuje tance folklorní, kreace ovlivněné moderními tanečními trendy, skupinové i sólové, tance s různými méně či více tradičními rekvizitami, jako jsou třeba šavle, závoje, vějíře, hole a podobně. Právě tato pestrost je na tanci Orientu úžasná!

Navíc je to pro ženy velice přirozený a zdravý druh pohybu, při kterém se tvaruje, zpevňuje a tonizuje tělo, ženy při něm doslova „rozkvetou", rozvinou svůj ženský půvab a ladnost. To vám potvrdí každá účastnice kurzů orientální „břišního" tance. Je také známo, že orientální tanec působí pozitivně při problémech pohybového aparátu, při ženských obtížích a potížích s otěhotněním. A v neposlední řadě je to báječná příležitost užívat si pravidelně zábavu a potěšení v bezvadném ženském kolektivu!

Zvládne ho každý, i jedinec bez většího pohybového nadání?
Rozhodně tento tanec doporučuji každé ženě, jakéhokoli věku či typu postavy. Není vůbec rozhodující, zda žena má nějakou předchozí pohybovou průpravu nebo jaké má pohybové nadání. Mezi mými kurzistkami jsou ženy, kterým je přes šedesát let, a do lekcí tance si chodí skvěle odpočinout, odreagovat se a protáhnout. Jsou tam i patnáctileté slečny, které se tanci věnují jako milovanému koníčku, a mimochodem se naučí chodit s krásně rovnými zády, cítit se jako zdravá sebevědomá mladá dáma a zdravě dýchat.

Každá dobrá lektorka orientálního tance – a u nás v Česku je vynikajících lektorek a zároveň obdivuhodných osobností opravdu hodně – svým kurzistkám věnuje individuální přístup a poskytuje jim kvalitní a přátelské vedení a podporu. Já sama na svých tanečních lekcích využívám také různé relaxační praktiky, základy jógových cvičení, posilovacích a protahovacích cviků, a především děvčata učím milovat samy sebe a umět si užívat čas pro sebe!