Přečetla jsem si v Jičínském deníku článek o odhalení pomníku Karla Havlíčka Borovského v Chroustově. Po tomto pozvání jsem neváhala zúčastnit se těchto oslav. Pomník stojí uprostřed obce u školy, kam jsem v letech 1942 – 47 chodila, často se u pomníku konaly slavnosti, při kterých jsme jako školní děti účinkovaly.
Léta běžela, proto mě potěšilo, že obec na vlastní náklady dala pomník zrestaurovat.

V sobotu 28. června v 9 hodin ráno už bylo vše svátečně připraveno. Vítala nás děvčata v krojích a s koláčky, které místní napekli. Vyhrávali dva harmonikáři, na návsi byl dobový jarmark, v bývalé škole probíhala výstavka o Karlu Havlíčku Borovském. Otevřen byl i kostel, kde bylo možné poslechnout si hru varhan.

V 10 hodin na oficiálním zahájení starostou obce jsme stáli všichni kolem pomníku. Pozván byl taneční soubor z Hradce Králové, účinkovali i místní ochotníci. Děti v krojích zazpívaly písně, recitovaly část Tyrolských elegií. Pak následovala scénka o Havlíčkovi s chotí, jak nesnadný život měl novinář, který bojoval za národní práva a za své myšlenky byl pronásledován. V konci scénky byl odvezen kočárem taženým párem koní. V té chvíli jsem si vzpomněla na citát, který nám pan učitel často připomínal: „Přislibujte si mě, poroučejte si mě, vyhrožujte si mě, zrádcem přece nebudu."

Pak následovala scénka staročeské matky, která vylíčila život syna, který se snaží pracovat pro národní zájmy, čímž utrpěl jeho osobní život. Tyto scénky nastudovali místní – vše měli krásně provedeno.
Na ukončení slavnosti zatančila na silnici u pomníku v krásných dobových krinolínách skupina historických tanců z Hradce Králové. Oslavy byly moc pěkné. Všem, kdo se na přípravách a průběhu slavností podíleli, patří velký obdiv a dík.   Marie Špicarová, Mlýnec