Zcela zaplněný v páteční podvečer novopacký malý sál MKS, kde nechyběla rodina Otakara Hrubého – jeho manželka Marie, dcery Marie Vrátná s Evou Malou a syn Otakar, byl téměř po dvě hodiny svědkem zajímavých vyprávění a filmů ze života tohoto válečného pilota. Na křtu rovněž nechyběli autor knihy Josef Havel, nakladatel Miloš Kindl, starosta města Rudolf Cogan, letci ze dvou posádek a další občané.

Nic lepšího nemohl zahrát v úvodu setkání Vrchlabský dixieland, než skladbu Tipperary, kterou přímo vtáhnuli přítomné do období válečných let. Při svém úvodním slově se Miloslav Bařina zamyslel nad názvem knihy „Rebel v oblacích", kdy navázal život Otakara Hrubého na rebelství předků v historii Nové Paky.

Připomněl zajímavou spojitost s Otakarem Hrubým, když sto metrů od jeho bydliště vyráběla za války Firma Benz munici pro letadla, se kterými on ve vzduchu bojoval. Dále se Míla Bařina zmínil o vlastnostech protagonisty večera, které poznal při osobním styku s ním. „Ota Hrubý byl přátelský, laskavý, byl vždy nad věcí a uměl hovořit s lidmi. Opustit tuto zem a létat v oblacích, to je něco úžasného", řekl mimo jiné.

Při svém slovním vstupu starosta města Rudolf Cogan poznamenal, že Ota Hrubý byl velký hrdina, který s dalšími letci a vojáky se postavili Hitlerovi na odpor. „Dovedu si vybavit, jak Ota Hrubý letěl se svojí letkou do velké nejistoty a do neznámého terénu. Takových letů vykonal přes dvě stě a při tomto počtu měl malou jistotu na vrácení. Velice ho obdivuji jako člověka a jako vojáka," řekl starosta na závěr. Po svých slovech předal Rudolf Cogan symbolicky paní Hrubé novou tabuku s názvem označující ulici Plk. Otakara Hrubého, protože současná ve svém zastaralém stavu již není hodna nést toto jméno. Jak poznamenal, podobně i ostatní cedule nesoucí názvy ulic budou postupně vyměňovány. Vlastní křest knihy „Rebel v obalcích" provedl Rudolf Cogan s Marii Hrubou a poté následoval přípitek několika vzácných hostů.

Radim Karel se při svém vstupu zmínil o význačném místu, které zaujímali českoslovenští letci v době druhé světové války. Nezmiňoval se pouze o Otakaru Hrubém, ale i o dalších československých letcích, z nichž se bohužel 511 nedočkalo návratu. Z novopackého regionu bojovalo v Anglii jedenáct letců. Tri byli piloti, ostatní působili u letectva v jiných funkcích, jako navigátor, radiotelegrafista apod. Mluvil rovněž o tom, že tři pačtí letci Ota Hrubý, Adlof Vrána a Stanislav Fejfar a se zúčastnili v létě v roce 1940 slavné letecké bitvy o Británii, ve které díky hrdinství obránců byla německá Luftwaffe poprvé poražena. Otakar Hrubý patřil mezi významné piloty a za své hrdinské činy při leteckých operacích byl vyznamenán. Po svém proslovu věnoval Radim Karel paní Hrubé portrét jejího muže, který sám nakreslil.

Návštěvníci křtu knihy shlédli i dva díly filmu z let 1940 – 1942 z letiště v západní Anglii, kde byly k vidění tři československé perutě a jejich letci. Záběry znázorňovaly letce, mezi nimi i Otakara Hrubého, jejich přípravy, oblékání a nasedání do Spitfiru před leteckými operacemi. Přítomné zaujalo i čtení dcer Oty Hrubého Marie a Evy několika kapitol z jeho deníku, kdy popisoval boje o Anglii a také své Vánoce. Rovněž velice zajímavé bylo sledování ustrojování jednoho z přítomných letců do letecké kombinézy, včetně masky, padáků a nafukovacího člunu.

Na seriál Zdivočelá země vysílaný na ČT 1 si přítomní určitě vzpomněli při filmovém zachycení paní Marie Hrubé, jak mluvila o poválečných osudech svého manžela, kdy byl vyřazen komunisty nejprve z armády a následně uvězněn na Mírově.

Během aktu křtu knihy se přítomní ještě dozvěděli od různých vystupujících a z promítaných filmů další podrobnosti tykající se života protagonisty večera, které uvádíme: Otakar Hrubý se narodil se 1.11.1913 v Nové Pace, kde rovněž zemřel 15.5.1993 a je pochován v urnovém háji. V roce 1934 absolvoval vojenskou leteckou akademii a pilotní školu v Prostějově. Jako tramp byl 8. června 1939 s malou skupinou lidí převeden z Frýdku do polského Krakova. Složitou cestou se dostal do Francie a odtud do Alžíru. V cizinecké legii v Sidi Bel Abes setrval až do vypuknutí války, kde byl zařazen do francouzského letectva.

Po kapitulaci Francie pokračoval v bojích v Tunisu a následně jej převzalo britské válečné loďstvo, které ho přes Gibraltar dopravilo do Anglie. Zde sloužil u 111. britské letecké perutě, kde se jako letec – stíhač stal účastníkem slavné bitvy o Británii. Byl přeložen na Maltu a přešel k českým perutím v rámci RAF (310. a 313. čs. stíhací peruť). Jako bitevní letec bojů absolvoval 218 náletů nad tehdy nepřátelská území Francie, Belgie, Holandska a Německa. Doprovázel letecky proslulé lodní konvoje v severním moři. Přežil dvě těžké letecké havárie. Původně byl zařazený do Britského královského letectva jako seržant, ale ke konci války dosáhl hodnosti Squadron Leader.

Vedle řady vyznamenání mu byl uděleno jedno z nejvyšších, Distinguished Flying Cross – záslužný kříž leteckých důstojníků, který mu osobně připnul anglický král Jiří VI . Konec války prožil v anglické nemocnici a do vlasti se vrátil 26. září 1945. V roce 1949 byl jako kapitán letectva propuštěn a degradován. V letech 1950 - 1951 byl osmnáct měsíců vězněn v táboře nucených prací v Mírově. Po propuštění mu byla dovolena pouze manuální práce.

Vedle již zmíněného vyznamenání obdržel 3x francouzský válečný kříž, 5x čsl. válečný kříž, 3x medaile Za chrabrost, medaile I. stupně Za zásluhy o republiku. Po listopadu 1989 byl povýšen do hodnosti plukovníka letectva a převzal nově založený řád M. R. Štefánika. U příležitosti padesátého výročí vítězné Bitvy o Anglii navštívil jako člen nejexkluzivnějšího klubu světa – Sdružení účastníků Bitvy o Británii, létě 1990 Londýn, kde jako jediný ze všech přítomných veteránů byl osloven Královnou matkou.

Spokojenost nad výborně připravenou akcí křtu knihy „Rebel v oblacích" vyzařovala ze všech přítomných, kteří nešetřili poděkováním paní Marii Hrubé, která se jim podepisovala do knihy, podobně i jako přítomný spisovatel Josef Havel.
Míla Pour