Na úpadek oboru poukazuje i kouzelnice Simona Černá z Nové Paky, která poprvé ve zdejším MKS organizuje dnešní galašou, při  které se představí kouzelníci z celé republiky.

Pořad návštěvníkům možná připomene tradiční akci Skleněný magik, která  se dlouhodobě konala v Železném Brodě a krátkodobě i v Jičíně. Mezinárodní kouzelnický festival se ale z Rumcajsova města vypařil jako pára nad hrncem, prý kvůli organizačním problémům.  

„Soutěže upadají, ubývá jich, jediná se koná v Týně nad Vltavou a jednou za dva roky v Uherském Hradišti,“ posteskla si Simona Černá, která se svým partnerem absolvovala v minulosti vždy několik klání ročně.

„Dnes je to nárazové, zákazníci si nás ale najdou. Jezdíme na plesy, společenské akce,“ přibližuje Simona trošku kočovný život rodiny a zároveň upozorňuje, že pořadatelé by měli odlišovat zrno od plev. Kouzelníků je prý v současné době hodně, ale ne všichni předvádí kvalitní výkony.   

„Dnes se naučíte pár kouzel na internetu, dřív to bylo jedině na kouzelnických setkáváních, kde jsme si předávali zkušenosti. Bylo to krásné,“ vzpomíná s trochou nostalgie Simona, která se ke kouzlení dostala díky lásce k partnerovi. Vztah i kouzla pojí Duo Radek a Simona téměř dvacet let.

VEČERNÍ PROGRAM

Pětinásobný mistr republiky Petr Kravčík dnes vystoupí v novopackém MKS s vlastním moderovaným pořadem, Josef Poncza z Ostravy přiveze fakírskou šou. Semifinalista soutěže Česko – Slovensko má talent Miloš Malý ohromí diváky svým karetním uměním. Asi málokdo ví, že profesionální hasička Vendula Horáková z Pardubic je také skvělou kouzelnicí a řemeslu učí i dceru Elišku, která předstoupí s veršovaným vtipným pořadem. Mladinká Veronika Černá představí moderní magii a s několika vstupy okouzlí publikum domácí Duo Radek a Simona. Prozradíme jenom, že si přičarují hosta. Celým večerem vás provede moderátor Roman Benýšek.  

Hosté večera

Petr Kravčík, pětinásobný mistr republiky 

Josef Poncza, dvojnásobný mistr republiky, fakírská šou

Miloš Malý, mikromagie

Vendula Horáková – kouzelnice Wendy

Duo Radek a Simona, Nová Paka

Eliška a Veronika