Aranžérské umění předváděl mladý zahradník přímo před očima návštěvníků tradiční pěstitelské výstavy Svět květin.
„V Trutnově vystavujeme už potřetí a pokaždé se mezi kolegy zahradníky těšíme. Zajistí nám živé květy, máme 'své místo' a nezapomenou objednat pěkné počasí," říká kopidlenský středoškolák.

Pozvánka na Kopidlenský kvítek
Expozice se stala během zahradnické výstavy také mobilním informačním centrem. „S hosty si vždycky rád popovídám. Mluvíme hlavně o Kopidlenském kvítku a studijních oborech. I letos jsem osobně poznal mnoho absolventů naší školy. Vzpomínali na učitele, mistry, vychovatele a bezstarostná školní léta. Řeč se však pokaždé stočí na Kopidlenský kvítek a nezapomenutelný kopidlenský řízek. Bylo to tak téměř u všech návštěvníků, kteří ke stánku zavítali. A byly jich více jak dvě stovky," vzpomíná Jakub Svoboda

Plechové traktůrky a beruška u květin
Kytice ve vázách, květinová aranžmá, kalendáříky s termínem Kopidlenského kvítku, pozvánky do Parku miniatur památek Dolního Slezska v Kowarech – to vše přibližovalo Střední školu zahradnickou Kopidlno.

„Pro oživení jsem na stoly přidal plechové traktůrky na klíček a berušku od jediného výrobce v Evropě, který je z Česka. Vůbec jsem netušil, jaké vzpomínky vyvolá tato dekorace u starších návštěvníků. Modely a květiny se nejen velice pěkně doplňovaly, ale chvílemi jsem si dokonce připadal jako na veletrhu hraček. Ještě že jsme si při hodině dějepisu o modelech povídali a mohli si je i vyzkoušet," přibližuje nevšední zážitek z výstavy Svět květin mladý zahradník.

Pozvání na výstavu zahrádkářů
První zářijovou sobotu – 5. září – se stánek a mobilní informační centrum Střední školy zahradnické Kopidlno usídlí v areálu základní školy a přilehlého parku v Teplicích nad Metují.

„Organizátoři nám dají k dispozici altánek. Návštěvníci uvidí vázání kytic, květinová aranžmá, rádi si s nimi popovídáme o naší škole a zodpovíme i případné otázky. V jednání je i Kulíškova zahradnická herna, kterou připravujeme pro dětské návštěvníky ve spolupráci s dětským Radiem Kulíšek a Muzeem stavebnice Merkur Police nad Metují," uzavírá Jakub Svoboda.   Jana Tauchmanová