Úvodního slova se ujal železnický malíř Michail Ščigol, který si zavzpomínal na svého přítele Vladimíra Komárka.

„Znal jsem Vladimíra od doby, kdy žiji v Železnici, a to je přes dvacet let. Seznámil jsem se s ním na jeho výstavách, kde jsem se těšil na jeho slova, což byl pro mne úžasný prožitek. Jeho zahajování bylo nejlepší ze všech, které jsem kdy slyšel. Zjistil jsem, že při tom, jak byl úžasný člověk, tak trošku to své umění svými slovy zastínil. Dnes zahájení výstavy jeho obrazů padlo na mě a já nebudu mluvit o Vladimíru Komárkovi, ale o jeho díle, které obdivuji. Některé jeho obrazy rodina půjčuje k různým výstavám, takže přátelé umění je mají možnost vidět. Je zajímavé pozorovat při prohlídce obrazů lidi, které Vladimíra neznají, to znamená, že nepodlehli okouzlení jeho osobnosti, ale pouze vnímali jeho umění. Do dnešní doby jeho dílo bohužel není tak uznáváno, jak by zasloužil. Při studiu jeho obrazů lze sledovat, o čem maluje, proč maluje a co nám chce říct, a jeho druhou složku, což je jeho malířský rukopis. Je jasné, že jeho obě jmenované složky nelze od sebe oddělit," zhodnotil Michail Ščigol.

Komárkovy obrazy nejsou patetická témata, ale jsou to vnitřní vzpomínky na něco ze života, jsou to okamžité prožitky, které vzápětí vyprchají. „Je to jako vzít vodu nebo písek do hrsti a vzápětí otevřít dlaň. On věděl, o čem chce malovat, ale trvalo mu padesát let, než propracoval svůj rukopis," připomíná Ščigol. Prvky tohoto rukopisu lze vidět na vystavovaných obrazech. To, co maluje, není hmotou, ale existuje jako duch. Pohled na jeho obraz nám umožňuje návrat k prožitku. „Často je slyšet, že Komárkovy obrazy jsou velmi jednoduché, že by je namaloval kdokoliv. Není to pravda. Pokoušela se o to již spousta malířů, ale po každé je vidět ten zásadní rozdíl mezi díly Komárka a těmi, co ho chtějí napodobit. Sám jsem to zkusil, je to neskutečně těžké, nejde to," přiznává malíř..

Při prohlídce vystavovaných obrazů si díla svou podmanivostí získala nejen pozornost, ale i srdce mnoha přítomných lidí.

Nenechte si uniknout Komárkova díla, která v galerii Damara budou vystavována až do 12. ledna příštího roku. Galerie je umístěna v Krkonošské ulici a otevřena v pondělí až v pátek od 8 do 16 hod. a v sobotu od 9 do 12 hod.

Míla Pour