Sdružení pořádá tyto festivaly z několika důvodů. Jedním je prezentovat dominantu města Nová Paka tak, aby vstoupila do povědomí veřejnosti, druhým důvodem je výtěžek ze vstupného věnovat na činnost a aktivity pro lidi s handicapem. Cílem je navíc opravit barokní klášter tak, aby sloužil široké veřejnosti.

Náročná příprava
Příprava kulturní akce je každým rokem velmi náročná, upravit prostranství, zabezpečit areál, připravit zázemí pro vystupující, zajistit občerstvení a hlavně dostatek místa pro posezení. Za to patří dík zaměstnancům sdružení a hlavně Aleši Fučíkovi, který areál postupně připravil tak, že, dle ohlasů z veřejnosti, prostředí prostě nemělo chybu.

Celá atmosféra festivalu se nesla v pozitivním a příjemném duchu. Odpolední návštěva Josefa Táborského, radního za Královéhradecký kraj, byla krásným uvítáním celé akce. Nejen kapela Morčata na útěku, ale hlavně Komunál má své příznivce, takže prostranství zaplnily stovky lidí.

Podpora kapely
Komunál z Chlumce nad Cidlinou je kapela, která podporuje sdružení již pět let, a toho si velmi vážíme.Všichni, kdo zavítali na klášter - mladí, senioři, rodiny s dětmi, lidé na vozíčcích, měli ten večer možnost poznat, kolik práce se za rok v areálu udělalo. Postupně v průběhu roku zmizely hromady hlíny, byly dokončeny povrchy před objekty a v parku vznikly terasy.

Festival Klášter žije je náročný na organizaci a je velkou neznámou, jak vše dopadne. Samozřejmě sdružení má sponzory, kteří každoročně akci podpoří finančními dary. Bez podpory města Nová Paka, Královéhradeckého kraje, nadace Umění pro zdraví a dvou místních firem by se akce tohoto typu nemohly konat. Osobně děkujeme za přízeň veřejnosti, neboť jsme najednou zjistili, že do areálu se vejde více než 650 lidí.

Bylo příjemné vidět, že někteří pouze přišli, zaplatili vstup, aby podpořili akci, hodinku se zdrželi a spěchali domů za vlastní prací. Toho si nesmírně vážíme. Vážíme si i toho, že lidé přijeli podpořit naši organizaci Život bez bariér z celé ČR.

Pozvání přijali i přátelé z Polska. Vážíme si toho, že kapely pojaly tuto akci benefičně, protože poznaly svět jim neznámý. Byli jsme nadšeni, že počasí se umoudřilo a večer byl neskutečně příjemný.

Moderátoři, studenti místního gymnázia, uspořádali v rámci doprovodného programu soutěže pro veřejnost, poprvé zde byla představena i ohnivá šou.

Opravy z výtěžku
Pozvání přijaly i kapely Manuál, Debillheads a Dymytry, které zde hostovaly poprvé. Letošní výtěžek bude sloužit na opravu havarijního stavu rajské zahrady. Již na konci akce bylo všem jasné, že další ročník dne 14. června příštího roku uspořádáme v podobném duchu. Můžete se opět těšit na naše přátele z Komunálu, Dymytry, skupiny Historika a ty, kteří vědí, že svou účastí posunou klášter o krůček dopředu. Děkujeme za podporu . ⋌Jitka Fučíková