Nepřijeli jako turisté, ale s programem pro žáky základních novopackých škol.

Klára okouzlila žáky 4. tříd historií
Položili jste si někdy otázku - mohl bych být husitou? Že Vás to ani nikdy nenapadlo? Kláru ano, a tak se putovalo do doby kališníků. Nebyla to rozhodně jednoduchá doba. Už jen představa, že si nemůžete přečíst knihu, nebo se podívat na internet…

Čtvrťáci se formou komiksových bublin seznámili se spoustou dnes již neznámých slov, dozvěděli se hodně o městě Tábor a o historii husitů, tedy vlastně kališníků.

Rozhodně se do té doby nikdo z nás nechce vracet. Život v polozemnicích bez vodovodu s teplou vodou nás neláká. A stavět vozovou hradbu není až taková legrace, jak by se mohlo zdát.

Poutavé povídání Kláry Smolíkové by bylo možné poslouchat hodiny, ale čas v knihovně je nemilosrdný, a tak jen takový malý povzdech jednoho účastníka – "Ach jo, já nechci do školy, raději bych vymýšlel věty do bublin."

Pro žáky 8. a 9. tříd měl Jiří Walker Procházka připraven program o fantasy a science fiction literatuře.

Jiří je velkým fanouškem této literatury a zejména komiksů. Pérák byl první český válečný komiksový hrdina a nebyl jediný. Všichni určitě známe hrdiny Čtyřlístku. Světového věhlasu sice nedosáhli, jako třeba Hulk nebo Superman, ale v našich krajích je zná každý.

Pokud si chcete přečíst nějakou knihu od Kláry Smolíkové nebo od jejího manžela, přijďte si je půjčit do knihovny.    Lukáš Hejtman, Lenka Macháčková