„Čekáme na poslední povolení a provoz kavárny může být spuštěn. Zprvu v zimních měsících bude otevírací doba od pátku do neděle, ale s přicházejícím jarem se bude rozšiřovat. Krom běžného provozu se budou v tomto prostoru odehrávat různé koncerty, čtení, přednášky, promítání a další akce," odhaluje své vize zdejší kastelán Jiří Vydra.

Plánuje tu také tematické výstavy, které podle ředitele k tomuto prostoru neodmyslitelně patří.
Hned první byla uvedena v sobotu, kdy své práce představila výtvarnice Jana Soběslavová z Nové Paky.
Ta se svou dílnou JÉÉ DESIGN pracuje nejen na originální keramice, která je na akcích lodžie často k vidění, ale maluje i obrazy, které zdobí nový prostor.

„Kavárna ale nebude oficiální galerií, chtěl bych, aby tento výstavní prostor byl věnován částečně regionálním výtvarníkům se zaměřením na ilustraci," prozrazuje své záměry nápaditý správce, který postupně vrací do zámecké lodžie život.

„Vypadá to, že je tady hodně aktivit, což je na jednu stranu pravda, ale na druhou stranu pořád zkoušíme, co tady bude fungovat. Ta kavárna je pro nás největší otazník a její provozní doba souvisí s výstavním programem. Ještě nedokážu odhadnout, jak budou výstavy dlouhé, ale předpokládám, že potrvají tři měsíce," pokračuje Vydra.

Kavárna je jediný oficiální reprezentativní a vytopitelný prostor v lodžii, proto tu jsou plánovány i veškeré komornější akce.

Je vybavena pianinem a harmoniem, takže se tu počítá nejen s klasickými koncerty, ale i setkáváním při hudbě. Nabízet bude kávu, čaj, nápoje a drobné pochutiny. Půjde o jedinou osvěžující zastávku z Jičína do Valdic. „Už jsme dohodnuti, že své schůze zde bude mít zdejší osadní výbor a počítáme i s tím, že prostor budeme pronajímat," dozvídáme se.

Lednový program
Sobota 10. ledna bude věnovaná Třem králům. Ti spolu s koledníky vyrazí ve 14 hodin od kostela sv. Jakuba Většího lipovou alejí až do lodžie a během cesty budou v přilehlých domech koledovat za zpěvu známé písně. Po příjezdu do Valdštejnské lodžie si budou moci malí i velcí poutníci ve výtvarných dílnách vyrobit tříkrálovské přání, loutky či vypečené krále. Jeden ze Tří králů bude zpěvák kapely TRABAND, Jarda Svoboda, který zde bude od 19 hodin koncertovat.

Na sobotu 16. ledna je naplánován hudební večírek skupiny Rajtaraj.
Poslední lednový pátek bude věnován již šestému dílu Pohádek tisíce a jedné země, neboli čtení etnických pohádek s živou hudbou pro malé i velké milovníky pohádkových příběhů. Přijďte se posadit do peřin a poslouchat.