Jsou nadšeny programem dílen. Kde jinde se naučí fotografovat, jezdit na koni, poznávat přírodniny a kameny, natáčet filmy, být artistou?

Pestrá nabídka
Právě roškopovský tábor nabízí po celé prázdniny řadu zajímavých aktivit. Navíc je v lůně přírody, sejde se zde vždycky parta skvělých vedoucích, o kuchařce nemluvě. Motorem všeho je Kateřina Krejčová z občanského sdružení Open Art, která se snaží aktivity každoročně oživit.

Ilustrační obrázek.Letos se uskuteční již podvanácté v červenci a srpnu a novinkou budou například dílny sportovní a cirkusová. Do Roškopova se hrnou zájemci nejen z okolí, kraje, ale z celé republiky.

Problémem je, že snahu organizátorů nedokáže podpořit vláda ani kraj. Ministerstvo kultury letos pořadatelům vzkázalo, že z důvodu omezených finančních prostředků milionový projekt nepodpoří. Stejně se zachovala krajská komise pro sport a volnočasové aktivity, která na žádost o peníze reagoval stejně.

Nedáme!
Členem komise je František Škvařil (ČSSD) z Nové Paky. Vysvětlil nám důvod, proč se kraj otočil k žadatelům zády. „Nedopadlo to, protože žadatelé již získali peníze od hejtmana," vysvětluje.

Uvedl, že 16. dubna bude komise zasedat a přislíbil, že tento problém znovu otevře. Předseda výboru Rudolf Cogan vysvětluje, že žádosti se nyní posuzují mnohem přísněji a akce musí být krajského významu. Tím ale Roškopov je, o tom není nutné polemizovat. Kateřina Krejčová potvrzuje, že o finanční pomoc žádala i hejtmana, který daroval dvacet tisíc korun.

Kde tedy brát a nekrást? „Musíme získat sponzory a také počítáme s tím, že navýšíme kursovné. Bojím se, že pro mnohé rodiny se stane náš tábor nedostupný, především pro děti z okolí," domnívá se Kateřina, která je pro věc zapálená a dětem věnuje svůj čas často bez nároku na odměnu. Kdo zatím vedle hejtmana pochopil a pomohl je obec Stará Paka, která dětem poslala deset tisíc korun. Na akci s milionovým rozpočtem to je jen zrnko v moři písku, ale i tak díky za ně.