Zatímco dříve na hradě fungovala pouze jedna prohlídková trasa, letos od května připravují dva samostatné okruhy. V patrech Harantovského paláce bude k vidění stejně jako v minulých letech expozice věnovaná Kryštofu Harantovi a historii hradu a městečka Pecka. Součástí okruhu bude i černá kuchyně s funkčním orchestrionem. Druhý okruh nechá návštěvníky nově nahlédnout do běžného života hradu v době, kdy tu tento slavný cestovatel a hudební skladatel pobýval.

Expozice bude věnována stravování a hygieně v době renesance a při její přípravě, na které se ještě pracuje, vycházíme ze zachovaného popisu hradu, jeho dispozic a vybavení v roce 1621, tedy v posledním roce života Kryštofa Haranta na Pecce. Tato trasa zahrnuje krásné prostory hradního sklepení a dětští návštěvníci v ní budou moct do historie Pecky pronikat i hrou s různými interaktivními objekty. Kromě toho byl stavebně oddělen také reprezentativní klenbový sál v přízemí, kde se mohou nerušeně odbývat svatební obřady i různé společenské akce. Prohlídka trvá asi 45 minut. Loňské ceny vstupného: dospělí 60 Kč, důchodci 40 Kč, děti, studenti, ZTP 30 Kč.

Humprecht – Expozice na zámku Humprecht bude v návštěvní sezóně obohacena o lovecké trofeje, v současné době probíhá jejich rozmísťování. „Připravujeme cyklus koncertů pod názvem Hledání ztraceného tónu napříč různými styly, v tomto rámci vystoupí například Ridina Ahmedová, JAZZFACTOR a Linha Singers. Pokračovat chceme v tradiční květinové výzdobě zámku, obohacena bude o aranžmá na téma Jakou barvu má krása, a to v době státních svátků od 29. dubna do 1. května, od 5. července do 8. července a pak o soboteckém posvícení 17. až 19. srpna. Vstupné zůstává stejné, rozšiřují se možnosti kombinovaných a výběrových prohlídek. Plné je 60 korun, snížené 30, děti do šesti let zaplatí při hromadné návštěvě 10 korun, a ty, které přijdou s rodinou, mají u nás vstup zdarma,“ uvedla pro Deník Dagmar Faměrová, kastelánka soboteckého zámku.

Kost – Na hradě Kost začne sezóna v sobotu 31. března a od 5. května bude zahájen nový projekt Otevřte 13. komnatu…Jak to celé funguje? Na počátku nebylo vždy slovo. V našem případě je na počátku cestovní pas. Teprve s ním v ruce se dostanete do blízkosti tajemných postav z minulosti, magických průvodců našimi 10 historickými sídly, kteří k vám promluví a provedou vás komnatami, jimiž v minulosti kráčeli ve společnosti urozených oni sami a v jejich závěsu pak dějiny.

Po získání celkem 7 z 10 možných klíčů budete moci před vámi vybranou 13. komnatou (rozhodnete se pro 13. komnatu některého z hradů, zámků nebo kláštera?) prohlásit ono pověstné „Sezame, otevři se!“. Co se stane pak, zůstane až do toho okamžiku tajemstvím… Letošní vstupné bylo o trochu zvýšeno: plné vstupné je 120 Kč (vloni 100), zlevněné vstupné je 80 (vloni 70). Nově je zavedeno vstupné 90 korun pro seniory.