V pátek 20. května bylo slavnostně podepsáno Memorandum o pokračování vzájemné spolupráce a zájmu obou partnerských měst nadále prohlubovat a rozšiřovat vzájemné vztahy, a to na úrovni nejen kulturní a turistické, ale také hospodářské, vzdělávací i sportovní.

O víkendu probíhajících Valdštejnských slavností využilo město Jičín k uspořádání oslav 20. výročí mezinárodního přátelství se slovenským městem Martin. Toto asi padesátitisícové město se nachází nedaleko Žiliny, v závěru Turčianské kotliny, mezi malou a velkou Fatrou a blízko k sobě obě města mají již od 70. let.

Ve čtvrtek 19. května 2016 v podvečer byl v centru židovské kultury Židovská 100 pokřtěn almanach literárního přátelství s názvem Řádky bez hranic (Riadky bez hraníc), který vydalo město Jičín. „Almanach obsahuje básně a prózu autorů obou měst – 18 autorů je z Jičína a okolí a 10 autorů z Literárního klubu Duria v Martině. Ti všichni zaplnili svými pracemi téměř 100 stránek. Almanach navazuje na dlouholetou spolupráci literátů z obou měst a ta jistě bude pokračovat i dále," uvádí k almanachu ředitelka jičínské knihovny Jana Benešová. Almanachu popřál jak starosta města Jan Malý, tak i viceprimátor města Martin Imrich Žigo, také ale starosta dalšího partnerského města, německého Erbachu, Harald Buschmann.

To, že dobré vztahy fungují na všech polích, jsme se mohli dozvědět v pátek dopoledne, kdy proběhlo na hřišti 3. ZŠ Poděbradova přátelské fotbalové utkání mezi jičínskou a martinskou mládeží. Následně si pak zahráli také dospělí fotbalisté. Podpis memoranda stvrzující další spolupráci obou měst se pak odehrál v pátek odpoledne v Malém sále Masarykova divadla, těsně před premiérou muzikálu ZUŠ Eliška Kateřina Smiřická a za účasti samotného vévody Albrechta z Valdštejna. Memorandum stvrdili svými podpisy starosta města Jičína Jan Malý a viceprimátor Imrich Žigo. „Naše národy jsou si velmi blízké, protože nemáme mezi sebou jazykovou bariéru. V posledních letech navíc partnerství dostává ještě širší rozměr. Nové projekty EU podporují zapojení více evropských měst, čímž dochází k vytváření sítí partnerských a spřátelených měst. Do aktivit se hojně zapojují školy a především naše mládež může pak těžit z takovýchto vztahů, " vysvětluje podstatu memoranda starosta Jičína Jan Malý.

Také viceprimátor města Martin Imrich Žigo se k tomuto připojuje: „Som rád, že Zmluva, ktorá bola podpísaná medzi našimi mestami pred dvadsiatimi rokmi, nezostala formálnou a že ju obe mestá napĺňajú či už v oblasti kultúrnej, športovej, sociálnej alebo práci s mládežou. Aj dnes sme svedkami spoločných projektov, ktoré realizujú cez projekt Erazmus+ naše Obchodné akadémie v Jičíne a Martine. Želám si, aby Memorandum, ktoré sme podpísali pri 20. výročí spolupráce, ešte viac prehĺbilo naše vzťahy, vzťahy medzi oboma mestami ale aj samotnými občanmi, ktorí majú k sebe tak blízko a neexistuje medzi nimi žiadna jazyková či kultúrna bariéra."

Počátek tohoto partnerství mezi Jičínem a Martinem se datuje od roku 1972, kdy se města přátelila na úrovni městských národních výborů. Postupně docházelo ke stále širším vazbám, které se rozšířily i do organizací a podniků – obchodní i osobní kontakty mezi sebou měli tehdejší Agrostroj a Martinské strojírny nebo družstvo Jednota či Vkus.

Z oblasti kultury zase pravidelně do Martina zajížděl taneční soubor Český ráj a bělohradský Hořeňák. Velmi bohaté kontakty měli mezi sebou jičínští a martinští zdravotníci. Dne 21. 6. 1996 byla podepsána Smlouva o uzavření přátelství mezi městy. V této smlouvě se deklarovala trvalá spolupráce na úrovni rad s výměnou zkušeností a kontaktů mezi občany obou měst za účelem vzájemného poznání, porozumění a rozvoji na úrovni hospodářské, kulturní, turistické, vzdělávací i sportovní.

Od té doby došlo k navázání vztahů také mezi školami a dalšími spolky, např. mezi Střední průmyslovou školou v Jičíně a Průmyslovou školou v Martině, na Dny Martina zavítá letos Smíšený pěvecký sbor Foerster, který by chtěl společným vystoupením navázat na spolupráci s martinským souborem Cantica collegium musicum, rovněž jičínské muzeum připravuje se slovenským národním muzeem společnou výstavu.
Magdaléna Doležalová