Páteční přednáška Ilony Pluhařové v Porotním sále jičínského zámku odhalila osud rodiny Kraftů, která v pohádkovém městě žila poměrně krátkou dobu, ale některým jeho členům se i tak Jičín zaryl hluboko do paměti.

Rodina nadporučíka Heřmana Krafta, jenž byl za loajalitu k Rakousko – uherské monarchii povýšen do šlechtického stavu, se do Jičína přestěhovala koncem 19. století. Nejdříve bydlela v budově staré pošty a poté na Husově třídě. Jedno z jejich čtyř dětí se tady dokonce i narodilo. Kvůli zaměstnaní Heřmana Krafta však nezůstala dlouho na jednom místě a často se stěhovala.

Dva ze synů domov pohádkového Rumcajse zasadili do svých děl. Otto von Kraft, německý básník a literát, navštěvoval zdejší gymnázium pouhý rok, nebyl zde příliš dobrým žákem. Později ale jičínskému gymnáziu věnoval svou sbírku básní o městě.

Zdenko, režisér, spisovatel a tvůrce divadelních her, jenž spolupracoval s hudebním skladatelem Richardem Wagnerem, po odjezdu z Jičína své rodné město již nikdy nespatřil. Zanechal o něm ale několik zajímavých písemných vzpomínek. Zbylé dvě děti se nedaly na uměleckou dráhu. Emil se stal důstojníkem a Marie spáchala ve 26 letech sebevraždu.