Děti z jičínských škol v uniformách domácího pěšího pluku, který byl založen již v roce 1860, vyrazily 23. dubna od Knihovny Václava Čtvrtka na Husovu třídu a dále ke kostelu sv. Jakuba za doprovodu vojáků 73. pěšího pluku z Železnice.

Jičíňáci tak mohli poprvé spatřit uniformy stejného střihu, jako měli zdejší vojáci v roce 1860, kdy byl pluk založen. V kostele si děti prohlédly i s jejich rodiči desku se jmény padlých vojáků z Jičína z roku 1866, kdy byl pluk poprvé nasazen v boji.

Poté byla před kostelem provedena čestná salva, pak se kadeti přesunuli k bývalým kasárnám 74. pěšího pluku. Tam se dozvěděli něco víc o postavení kadetů v armádě. Na závěr se naši kadeti přesunuli na Valdštejnovo náměstí a po krátké zastávce u tabule naučné stezky Bitva u Jičína v roce 1866 se vrátili ke Knihovně Václava Čtvrtka, kde byla akce ukončena.

Plánované akce
Členové historické Kadetní setniny jičínského pěšího pluku číslo 74 se budou účastnit nejrůznějších akcích k roku 1866 po boku tradiční historické jednotky z Železnice. Na Jičínsku je budete moci vidět 15. srpna na akci „Kudy prošel Císařpán" v Prachově a 19. září na akci „Jak se bojovalo v Prachovském sedle před 149 lety."

Členové setniny zvažují i účast na festivalu Jičín – město pohádky. Více informací a fota s Kadetní setninou naleznete na www.mpcr.cz, bohatou fotogalerii u tohoto článku i na webu Jičínského deníku.    Petr Lazurko