Jiří Vydra má i při své neučesané hlavě skvělý dar sehnat kromě libereckých i skvělé kamarády místní, kteří pomůžou nejen při vystoupení, ale hlavně při přípravě, která je náročná.

Pro Čarodění bylo kupříkladu třeba nejprve uklidit dvůr, hlavně ale sklepní prostory, aby bylo možné instalovat jednotlivá zastavení Čarodění. Protože na Čarodějnice děti procházely sklepením a všude plnily nějaké úkoly. Ale vyžadovalo to ve tmavých prostorách náležitou odvahu, někde se bály i maminky.

Byla tu veliká pavučina, kde bylo třeba zatahat za správný provázek, aby se objevil správný nápis. Pak poznat po hmatu různou havěť ve vykotlaných pařezech, vyřešit hádanky hádankové babičky a poté – sedmkrát zaklepat na opravdovskou pootevřenou rakev. Nad tím vším se vznášela živá létající Bosorka na koštěti.

Po návštěvě čarodějné kuchyně děti sešly do dalšího sklepení, které bylo celé bílé, polštáři vystlané. Tam jim bílé víly podaly čarodějný nápoj curacao a dělaly jim i jinak dobro. Na závěr usedly do lanového výtahu, aby byly nahoře předány rodičům.

V čestném dvoře i před lodžií byly rozličné dílny, oheň, tanec, střídaly se kapely – prostě pohoda dlouho do noci.

Aby tohle všechno mohlo vzniknout, musel dost velký tým Vydrovo fantazírování uvést v život a hlavně technicky provést. Kupříkladu dvouhodinové poletování čarodějnice byl náležitý technický i horolezecký oříšek. Právě tak výzdoba sklepů. To nebyly metry, to byly desítky metrů látky. A pak kastelán, jako výtvarník, potrpí si na estetickou stránku. Je to ostatně vidět i na plakátech, které pro jednotlivá konání připravuje.

Pro Čarodění spojilo se s občanským sdružením Lodžie a KZMJ mnoho jičínských spolků a jednotlivců s lidmi z Divozemí, tedy kastelánovými kamarády. Byli tu studenti, dobrovolníci, Apropo, které pomáhalo i s pořadatelskou službou a další. To je skvělé zjištění, že se lidi dovedou dát dohromady pro dobrou věc a mají radost že se povede.

K dalšímu potěšení patří, že druhý den přišli muzikanti z Lodžie do Jičína a pomohli oživit i Májové úterý.

Jedna z víl napsala: „Já jsem z čarodění naprosto nadšená, velmi ráda bych takové příjemné a vzácné chvíle na určitou dobu zastavila, abych se z nich mohla více těšit, škoda že to nejde. Velmi ráda se zúčastním další podobné akce, to ještě musím panu kastelánovi říci."  Bohumír Procházka