Protože třeba na Valdštejnově náměstí vyrostl hrad krále Dobromila se stromem pohádek. Na tom by nebylo nic strašidelného až na to, že o kousíček dál stojí mlejn, který hlídá vodník Pepa. A vůbec nejstrašidelněji je na zámeckém nádvoří, tam je doslova peklo!

Letošním cílem tvůrčích dílen, které jsou zaměřeny právě pro zábavu i poučení dětí, je najít cestu do pohádky. Kluci a holčičky musí získat opravdové oříšky, které pak vhazují ke kořenům pohádkového stromu, aby v něm pořádně rozproudila míza. Oříšky získávají třeba u Červené karkulky, ale až poté, co projdou pohádkovým lesem. U Šípkové Růženky si vyrábějí růžičky pro království, v truhlářské dílně je čeká výroba meče k záchraně princezny. Na Rynečku je vítá Zlatovláska, s níž si mohou vyrobit prstýnky, korunky koníka pro Jiříka. U perníkové chaloupky číhá Ježibaba, a tak musí tvůrci opatrně přilepit na domeček nazdobený perníček.

A je toho ještě fůra, ale důležité je, aby se všemi nasbíranými oříšky děti upalovaly k pohádkovému stromu na náměstí, který střeží král Dobromil. „Strom je při vstupní bráně u hradu a v jeho kořenech jsou otvory pro vhazování oříšků. Za branami hradu se nachází malý skanzen s pohádkovou knihovnou, lesem. Děti jsou skvělé, pomohly nám úplně se vším. Naše království se totiž rozpadá, strom pohádek nám usychá, voda v rybníce je špinavá, ale děti nás zachraňují," pokyvuje hlavou Dobromil. Uvnitř skanzenu potkáváme děti ze Základní školy z České Lípy. „Je to nabité, nestíháme všechno, což nás moc mrzí. Chválíme pořadatele," říká za všechny učitelka Kája Novotná.

Tomáškovi se nejvíce líbil vodník Pepa, a tak se vydáváme ke mlejnu. Zrovna tam zkouší skupinku dívek, ale vodnické hádanky jsou na ně krátké. Ale nás vodník dostal otázkou, čím se živí? „No přeci prodejem utopenců," směje se zelený mužík.

Letošní tvůrčí potenciál v dílnách je opravdu úžasný a děti to oceňují." „Přijeli jsme ze Cvikova. Je to tu zajímavé, děti tu mají spoustu dílniček," chválí cvikovská maminka a malá Terezka přizvukuje. „Je to krásné, líbí se mi moc čerti," hodnotí nádhernou scénu nebe/peklo na zámeckém nádvoří.
Těšit se ještě můžete na soutěže, hry, výstavy, představení. Přijďte si s námi hrát!