Milovníci publikací a grafik tří pojizerských výtvarníků se sešli v páteční podvečer ve výstavních prostorách novopackého Suchardova domu.

„Myslím si, že je důležité seznamovat veřejnost s tím, co je vlastně bibliofilie, a rozšiřovat povědomí o autorech z blízkého okolí, kteří se svým dílem na tvorbě bibliofilských tiscích podílí. Zmínila bych zde Josefa Kábrta, Jaroslava Klápště a Jaroslavu Solovjevovou,“ oslovila návštěvníky Lenka Šulcová z novopacké sekce Spolku českých bibliofilů a dále pokračovala:

„Nebudeme si nalhávat, že sbírání krásných knih je záležitostí nějakého velkého množství lidí, není a ani nebude, ale protože jsme zde v Nové Pace založili novopackou sekci Spolku českých bibliofilů, bereme to trochu jako náš úkol, aby se lidé z města a okolí s bibliofilskou činností seznamovali,“ uvedla.


Vydání publikace


Přítomní se rovněž od Lenky Šulcové dozvěděli, že letos v květnu uplyne 70 let od úmrtí novopackého rodáka Jana Opolského a pačtí bibliofilové chtějí při této příležitosti vydat v červnu drobnou bibliofilii. V každé ze tří výstavních místností naleznete grafickou tvorbu jednoho z uvedených výtvarníků. Prostory jsou doplněny vystavovanými knihami. K vidění jsou zde i básně Jaroslava Seiferta.

Vernisáž oživili svým hudebním vystoupením Monika Chmelařová na piano a její dcera Anežka na flétnu.
Výstava je otevřena každý den mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin až do 15. dubna.⋌Míla Pour