Vysvětlení je úplně jednoduché v pátek byl pro děti z prvního stupně ZŠ naplánován Sportovní den, jehož součástí byl výlet na běžkách.

Některé děti ale lyže nevlastní či se s nimi nekamarádí. Aby nemuseli „nelyžaři“ sedět zavřeni ve třídě, vymyslely pro ně učitelky náhradní program stavění sněhuláků či výtvorů dle vlastní fantazie. Na náměstí totiž po čerstvé sněhové nadílce byly pro tuto činnost ideální podmínky.

Dětem se nápad zalíbil, a tak se ve skupinkách s plnou vervou vrhly do stavění. Kromě klasických sněhuláků se objevili i psi, zajíc, housenka či lední medvědi. Když toto viděli z okna školy šesťáci, přemluvili svou učitelku a šli se do sněhové aktivity zapojit také.

Stavění sněhových výtvorů mělo úspěch i u vedení města, místostarosta Hronova Josef Thér přišel na náměstí vybrat nejhezčí umělecký výtvor, jehož tvůrce měl v úmyslu odměnit.

Místostarosta ale zjistil, že vybrat jen jednoho nejhezčího sněhuláka je těžké. Proto se rozhodl, že sladkou odměnu dostanou všichni stavitelé. Největší úspěch zaznamenaly nápady postavit lední medvědy a stonožku.

Jiří Mach