Každá z výstavních kójí Štorchovy síně je věnována jedné oblasti, a tak tu můžete zhlédnout tradičním nábytkem zařízenou světnici, obvyklé pokrmy i lokální speciality jako např. „devítipodlahová bába" a vše, co k jejich přípravě patří. Nejspíš všichni už někdy slyšeli, že sražené těsto je jako brousek, ale co v západním Podkrkonoší nazývali brusařem možná zjistí až na této výstavě.

Vánoční stromky zdobí sláma, perníky, ale i ozdoby skleněné, jejichž výroba nahradila upadající perlařství, které se ze Zdobína rozšířilo nejen do okolí Dvora Králové, ale i Hořic, Jaroměře nebo Bělohradu. V expozici nechybí betlémy, loučníky či sportovní výbava v podobě sněžnic, které byly nejstarší pomůckou pro pohyb v hlubokém sněhu, lyží, bruslí a sáněk.

Výstavu slovem zahájila její autorka, etnografka Milada Ryšánková, hudební doprovod vernisáže obstaral Miroslav Vobořil s komorním dívčím sborem. Komu by se nepodařilo výstavu navštívit ještě do Vánoc, nemusí zoufat, v klidu si ji může prohlédnout až do 22. ledna.   Jindra Váchová