Leč pan Bucek loni zemřel, tak jsme využili nabídky města Jičína vystoupit přímo v prostorách krásného jičínského zámku, což se stalo loni poprvé. Letos se tedy opět všechny pořady budou konat v pohádkově nádherném Porotním sále.

Na letošním 14. ročníku uvedeme dnes nejprve premiéru dlouho vysnívaného pořadu – Sonety Williama Shakespeara 450. Jako obzvláště milý a speciální host s námi vystoupí věčně mladá a věčně okouzlující Kamila Moučková, která se nám loni svěřila, že právě Shakespearovy sonety jsou její dávný sen. A teď se tedy naplní. (pátek 18 h. Porotní sál).

Ve večerním čase v sobotu (20.30) se pak představí kytarista, skladatel a písničkář Jan – Matěj Rak, který na sebe upozornil⋌ skvělými úpravami hudby Jaroslava Ježka pro sólovou kytaru, včetně slavného Bugatti – Stepu.

Jan – Matěj však jde dál a poté kdy mu vynikající kytarář Václav Svoboda opravil a doslova zprovoznil autentickou klasickou kytaru z roku 1830, se pustil do úprav hudby mistrů od baroka až do současnosti. Takže zazní na př. 1. fuga z Bachova Umění fugy, slavná Air, tance J. A. Lossyho, Dvořákův Valčík A dur, Smetanova Jiřinková polka, ale i orchestrální skladba Na stříbropěnném Labi od Františka Kmocha.

V sobotu (18.00) pak také společně s A. Strejčkem vzpomeneme nedávných nedožitých devadesátin Bulata Okudžavy, jehož jsme měli tu čest i osobně poznat. V pořadu písní, hudby a poezie zazní i krásné melodie a texty Vladimíra Vysockého. Děkujeme též Občanskému sdružení Staré Hrady a městu Jičín za pomoc s organizací a uskutečněním těchto milých setkání s hudbou a slovem.

Věříme že to bude opět hodnotně prožitý čas.   Štěpán Rak