Může se tedy zdát, že v tuto dobu pořadatelé soutěže odpočívají a sbírají síly k přípravám 17. ročníku soutěže. Opak je však pravdou.

Již v tento čas běží intenzivní přípravy 17. ročníku této soutěže, který se pod názvem „O novopacký achát" uskuteční ve dnech 27. a 28. dubna. „I když se jedná pouze o dvoudenní soutěž, tak se jí člověk musí věnovat celý kalendářní rok," říká Ludmila Krausová, tajemnice a pořadatelka soutěže. Zároveň dodává, že přípravy na nový ročník začínají již na podzim. Jen tak je totiž možné připravit soutěž, ze které si všichni odvezou jen ty nejhezčí zážitky a vzpomínky, a která je chloubou Nové Paky.

Kontakty
„V těchto dnech je dále nutné kontaktovat jménem pořádajícího občanského sdružení Open Art Nová Paka nadace, sponzory a další instituce s žádostí o podporu, ať už finanční nebo materiální," říká předsedkyně pořádajícího sdružení Kateřina Krejčová.

Ludmila Krausová zajišťuje prostor pro konání soutěže dalšího ročníku, kterým je budova Gymnázia a SOŠPg v Nové Pace, krátce po skončení ročníku předchozího. Nejen díky řediteli Pavlu Matějovskému, ale i díky studentkám a učitelům, jsou tyto prostory vždy reprezentativní, kvalitně připravené. Soutěžící, jejich doprovod i odborná porota se v nich cítí velmi dobře.

Dalším nezbytným úkolem tajemnice soutěže je kontaktovat předsedu poroty Pavla Kyncla z Konzervatoře Brno a provést veškeré úpravy soutěžního řádu, podmínek soutěže a též i povinných skladeb. Kontaktováni jsou i ostatní členové odborných porot, především zahraniční, a to ze Slovenska a Polska.

Nový kabát
Nový kabát a aktualizace v tomto období postupně získávají i webové stránky soutěže (http://houslovka.open-art.cz/), jejichž hlavním úkolem je podat aktuální a platné informace všem příznivcům. V následujících týdnech začne propagace , o kterou se stará celý realizační tým. Jeho úkolem je informovat umělecké školy, konzervatoře a další případné účastníky.

Přípravy na 17. ročník Houslové soutěže probíhají zkrátka průběžně celý rok a pořadatelé doufají, že si i z letošního ročníku odvezou všichni soutěžící, odborná porota i doprovod jen ty nejlepší vzpomínky. Soutěž je vždy přístupná veřejnosti, pořadatelé zvou všechny hudbymilovné posluchače ve dnech 27. a 28. dubna 2013. ⋌Jan Chocholáč