Soutěž pořádala 25. dubna Mozartova obec v České republice ve spolupráci s Deutsche Mozart-Gesellschaft (Augsburg) a Mozart-Gesellschaft (Chemnitz).
V porotě zasedli přední umělci jak naši, tak i němečtí. Předsedou poroty byl dirigent Ivan Pařík, členy barytonista Národního divadla Vratislav Kříž, Marie Tremblay z univerzity v Augsburgu, a také naše vynikající sopranistka a znalkyně Mozartova díla Jana Jonášová.

Celá soutěž je velice náročná nejen v technice Mozartových písní zpívaných v původním jazyce, ale i v konkurenci, která v letošním roce byla velká. V celkovém počtu přihlášených zpěváků převažovali soutěžící z Německa, Maďarska a Slovenska.

Naše škola vyslala Filipa Šťovíčka, který soutěžil v nejmladší kategorii, kde jsou veškeré ceny nedělitelné. Filip má letos šťastný rok, a i když jsem ho připravovala na to, že jede jen na zkušenou, předvedl vynikající výkon a zvítězil. Je to až neuvěřitelné, ale Filip Šťovíček získává v tomto školním roce již druhé místo v mezinárodní soutěži. Filipovi můžeme všichni jen blahopřát; a kdo ho bude chtít slyšet, může zajet do Prahy, kde se bude na Bertramce konat koncert vítězů soutěže.

Určitě ho též uslyšíme na některém z koncertů naší školy. Zároveň je třeba vyzdvihnout výkon a poděkovat paní Kláře Víchové, která Filipa doprovází. Výborný výkon klavíristy je součástí výkonu zpěváka. Ještě jednou blahopřejeme!   Zdena Vaškovová, ZUŠ Hořice