„Pan Hybš se nejprve zalekl, ale s pozváním neměl problém. Zpočátku měl obavy, ale je milé sledovat, jak postupně myšlence propadl. Je v plných přípravách, aby s hosty vše pečlivě připravil a nazkoušel. Společně vybíráme repertoár," sdělil zakladatel trutnovské hudební přehlídky Martin Věchet.

„Václav Hybš festival znal, ale ještě než jsme se domluvili, poptával se na naše Pow-Wow u naší královny Evy Pilarové nebo Ondřeje Havelky. A my jsme se naopak zajímali o jeho repertoár i o to, jak to bylo před listopadem 89, kdy orchestr hrával v televizních estrádách, ale přitom měl jeho dirigent estébáky za zády. Obsáhlý rozhovor se známým kapelníkem bude v našem Festivalovém samizdatu, který je pravidelně k dostání," dodal Martin Věchet.
Legendární Trutnoff, který se odehraje od 18. do 21. srpna, bude nejen momentem setkání, jak říkají pořadatelé této nejstarší hudební přehlídky svého druhu v zemi, ale především různorodou oslavou přátelství a tolerance s rozmanitým programem. Vedle sebe se tu obvykle staví kapely zcela rozdílných ražení.

Několikačlenný orchestr Václava Hybše tak vystoupí vedle již dříve oznámených elektroswingových Parov Stelar, Skunk Anansie s energickou zpěvačkou Skin, Jake Bugga, Richarda Müllera nebo metalových Soulfly či Fear Factory. Ale i mezi undergroundovými, punkovými, rockovými, metalovými a dalšími skupinami.

(njt)