Nejdříve se ve středu vydalo s maskami velikánským průvodem do centra Rumcajsova města, aby se podívalo na oficiální zahájení pětadvacátého ročníku kulturního festivalu Jičín – město pohádky, který přilákal přibližně 65 tisíc dětí a dospělých. Proti minulým letům to bylo podle produkční festivalu Evy Špirochové asi o desetinu více. Festival letos nesl podtitul Ať žijí pohádky a připomněl smysl a vnitřní hodnotu pohádek a svět fantazie.

Kuřátko si po další čtyři dny hrálo, poslouchalo pohádky čtené i hrané, sledovalo vystoupení dětí na pódiích a nahlédlo i do dílen, kde kluci a holčičky tvořili.

„Festivalu přálo i počasí, byl to jeden z nejúspěšnějších ročníků," řekla Špirochová. Festival nabídl desítky akcí, vedle oblíbených čtyřiceti tvůrčích dílen i koncerty, výstavy, divadelní představení. „Velký úspěch mělo peklo, které jsme zřídili na velkém nádvoří zámku. Byly tam kotle, váha hříchů, kniha hříchů, nebeská brána, čertův mlýn," řekla Špirochová. Děti si mohly zahrát hru nazvanou Jak najít cestu do pohádky, která měla různá zastavení inspirovaná tradičními pohádkami. Veškeré dílny byly pro děti zajímavé, poučné, neotřelé.

Hodnocení dětí

Osmiletý Tomáš přijel na festival z České Lípy. „Líbí se mi tady dobře, nejvíc se mi ovšem líbil vodník na náměstí."

Káťa Khunová (12 let) z Jičína festival chválí, na jeho programu by neměnila nic a určitě si přeje, aby měl pokračování. Místní Matěj Šrajer (12 let) Deníku řekl: „Já sem nechodím moc často, i když tady bývá hezky, je tady na mě moc velkej rambajs."
Sedmiletá Terezka se rozplývala. „Je to tu nádherné, krásní jsou i čerti."

Vrcholem festivalu byl sobotní celodenní galaprogram na Valdštejnově náměstí. Navštívilo ho kolem dvaceti tisíc lidí a vystoupila v něm například skupina Olympic.

Po dobu festivalu opět ve městě vládly pohádkové zákony, klíče od města byly v držení dětí a vycházely tradiční pohádkové noviny. Festival také připomněl výročí 50 let od vzniku televizního pořadu Večerníček a 70 let od vzniku dětského časopisu Mateřídouška.

Tak jak kuřátko našlo úspěšně cestu do pohádky, v neděli si našlo zpátky cestu do vsi. Ale už to nebylo mezi ovsy, ale po strništi.

Hurá, přijede cirk!

Tvůrci festivalu již nyní chystají 26. ročník. „Tématem by měl být cirk, tedy umění žonglérů, pouličního divadla," uvedla za pořadatele festivalu – Nadační fond Jičín – město pohádky Eva Špirochová. Na organizaci akce se podílí i město Jičín. Přípravu a průběh festivalu každoročně zajišťuje včetně dobrovolníků několik stovek lidí.