Slavnostní odpoledne se neslo v duchu agenta Jejího Veličenstva Jamese Bonda a provázela jím sehraná dvojice – elegantní 007 Jiří Mádl a půvabná bondgirl Jana Plodková.

Dívky se přesvědčily o tom, že disciplíny nebyly úplně triviální – ať už to byl úvodní minutový rozhovor, v němž děvčata předvedla, že umějí formulovat myšlenky i duchapřítomně reagovat na otázky, nebo třeba o aerobik, při kterém se zapotila dokonce i choreografka Kristýna Sklenářová.

Co by to ovšem bylo za soutěž, kdyby dívky nemohly předvést také něco ze svého půvabu? Modní přehlídka kladla důraz na šarm a energii, s jakou soutěžící dokázaly prezentovat oblečení nejrůznějších stylů, od elegantního až po pohodlné sportovní.

Nejvíce prostoru měla děvčata ve volné disciplíně. Drtivá většina zvolila některou z mnoha podob tance, o to více možná vynikla budoucí vítězka Veronika Dvorská se svou jazzově–klarinetovou variací na bondovské téma.

Celý více než čtyřhodinový ceremoniál byl až po okraj naplněn přátelskou atmosférou, na které se rovnou měrou podíleli jak diváci, tak účinkující (z dlouhé řady jmen vyberme např. Českou miss Ivetu Lutovskou, Helenu Zeťovou, Romana Vojtka, Petra Poláčka či porotce a představitele generálního partnera pana Filipa). „Kam až ta kvalita bude stoupat?“ ptal se starosta Martin Puš.

Slavnostní odpoledne mohlo být „jen“ povedenou a výborně zorganizovanou podívanou, kde se nakonec označí jedna z dívek, které se ale už svou účastí ve finále všechny předvedly v tom nejlepším světle. Avšak Dívka roku dokázala mnohem víc. Výtěžek ze vstupného, přes 36 tisíc korun, věnovali organizátoři MŠ Větrov. A peníze z prodeje kalendářů s fotografiemi finalistek pomohou SOS vesničkám v rámci projektu Musíme si pomáhat.

A tak bylo nakonec nevadilo, že některé dívky neměly šerpu nebo korunku. Všechny jsou Dívky s velkým D. A nejen pro rok 2009.