A péčí Hany Krásenské úspěšně trvá. Letos se prvním rokem stará Lenka Kubínová. Není moc potěšená, že přišli a přijeli jen 4 účastníci. A tak se všichni utěšují, že kvantita je nahrazena kvalitou.

Dlouholetý účastník, DS Korálka Dětenice pod vedením Ivety Vališkové přivezl Chaloupku z perníku. Jedním z kladů je, že se na inscenování podílel celý soubor. Přesný název tvůrčího týmu je A proč ne čaj, při DS Korálka Dětenice. Banální a známý příběh perníkové chaloupky – a co všechno z něj Děteničtí dovedou udělat. Divadlo tvoří malé děti z prvního stupně, až po žáky, kteří už dětenickou školu „vyšli". Divadelní vášeň dělá svoje.

Učitel Richard Koníř ze ZŠ Železnická přišel se zajímavým experimentem. Šrutovu hru Malý John a krvavý koleno sehrál s dramatickým kroužkem v nové úpravě. Stejný námět totiž inscenoval se svými někdejšími žáky před … Nu, tehdejší žákyně teď vstupují do povolání učitelského. Jak se ten svět mění. I divadlo.

Studio Šrámkova domu ze Sobotky není školní, ale jistě že ze školy většina hereček a herců je, nebo pochází. Lada Blažejová drží vysokou úroveň s prvky moderního divadla.

Pro menší děti upravila Čtvrtkovu agitku na čtení Slabikář pirátům nikdy nechybí. Lada staví na obrazotvornosti, náznacích. A herci to umí rozvinout. Viz například vlnění naznačované bílým křeslem.

Smrt na plátně napsala spolu s Janem Trčem a spoluvytvářel celý kolektiv. Tohle už je téměř divadlo pro dospělé. Herce i diváky. Plné náznaků, které si říkají o soustředěnou pozornost. Přichází i s prvky pantomimy, a ta byla patrně nejatraktivnější z dílčích scének.

Mnoho znaků společných. Minimum rekvizit. Náznak kočovného divadla. A zároveň s tím související podpora obrazotvornosti. Objevení a rozvíjení dětské hravosti. U herců i diváků. Muzika. Na scéně i mimo. Písničky. Když je dobrý výběr, herci rádi zpívají.
Pouze čtyři soubory. Bývalo víc. Škoda. Možná téma k zamyšlení pro metodiky. Možná dokonce námět k průzkumu o dramatické výchově na školách a mezi dětmi vůbec. Téma k diplomce. Se závěrem, co s tím.
Do dalšího kola postoupily oba sobotecké soubory a ZŠ Železnická.     Bohumír Procházka