Na sklonku 19. století ji sepsal britský satirik a mistr sarkasmů Oscar Wilde. Kandrdas situační komedii nacvičoval od září loňského roku.

Slavnostní premiéra se uskutečnila ve středu 30. ledna před zcela zaplněným sálem hořického Domu kultury Koruna. Členové souboru před premiérou měli obavy, protože Wildeovo dílo obsahuje velmi košaté dialogy a několik zásadních zvratů, pro jejichž pochopení je nutné dobře znát vztahy mezi postavami.

Aktéři proto měl strach, zda se podaří děj publiku předat. Záhy se ukázalo, že byl neoprávněný. Herci si pozornost obecenstva dokonale získali už v prvních vteřinách představení, když na diváky zaútočili naprosto bezprostředním vtipem. Jakým? To se přeci neříká. Každopádně dvouminutový potlesk, který přišel na konci, si zasloužili.

O Kandrdasu
Aneta Najmanová, členka spolku a místoprincipálka, se v zákulisí trochu rozpovídala o historii Kandrdasu. „V září 2011 skupinu založilo 12 studentů. Chtěli jsme si zahrát Moliérova Lakomce. S nápadem tehdy přišli Martin Svatoň a Stano Čaban," zavzpomínala.

Lakomec měl premiéru 1. března 2011. Letní čas středoškolští studenti zaplnili natáčením reklamy na hořické trubičky. Zúčastnili se s ní soutěže a porotce příběh oživlého znaku Hořic a trubičky pobavil natolik, že o vítězi bylo jasno. V září se spolek, který se nedávno oficiálně stal občanským sdružením, pustil do nácviku Wildeovy klasiky. A na červen letošního roku spolek prý chystá překvapení.

Kandrdas se nyní potýká s problémem generační výměny. Jeho starší členové se postupně rozutíkávají na vysoké školy, a proto nemají tolik času na nácvik rolí.