Děti vítali nejen jejich staří známí – Manka s Rumcajsem -a knihovnice, ale i několik milých hostů: kromě představitelů města Jičína také programový ředitel nakladatelství Albatros Ondřej Müller nebo spisovatelka Petra Braunová. Samotného pasování se ujala ředitelka ZŠ v Železnické Blanka Kalátová Lisá.

O tom, jaké zážitky se jim se zvládnutím čtení písmenek otvírají, jim povyprávěli jejich kmotři. Třeba spisovatelka Petra Braunová, od které každé dítě dostalo na památku pasování knížku s názvem Kuba nechce číst, připomněla, že díky čtení se člověk naučí i dobře vyjadřovat. „Čtení je jako kouzlo, kdy se černá písmenka před očima proměňují na lidi, krajinu, domy. Je škoda se o takovou radost ochudit.

Na autorských čteních se často setkávám se staršími dětmi a jsem překvapená, jak mizerně některé z nich čtou a stejně mizerně se i vyjadřují. Před knihou, kterou už i jejich rodiče považují za staromódní, dávají přednost elektronice a je to znát. Proto apeluji na rodiče malých dětí, čtěte jim a s nimi," vzkazuje spisovatelka.

Ondřej Müller z nakladatelství Albatros, které je kmotrem dětského oddělení jičínské knihovny, dětem doporučil, aby si samy nebo společně s rodiči knížky četly nahlas: „Hlasitou četbou se knížka pozdvihuje na magický předmět přátelství," řekl Ondřej Müller.

Jičínské školy na pasování na čtenáře do knihovny poslaly celkem skoro dvě stě padesát prvňáků. Nezbývá, než jim popřát, aby je čtení bavilo.