Vzpomínám si, jak mi spolu se svými spolupracovnicemi, v čele s ředitelkou knihovny pomáhala rozjet činnost naší malé obecní knihovny ve Mlýnci. Učila mne základům knihovnické techniky, uspořádání knížek ve volném výběru pro čtenáře, zajišťovala materiál na obalení starších i docela nových knih. Jako metodička Okresní knihovny v Jičíně pořádala pro nás, neprofesionální knihovníky, užitečné akce a semináře, kde jsme se učili práci se čtenáři různého věku.

Její zásluhou se rozrůstalo doplňovací oddělení okresní knihovny, ze kterého jsem pro naši malou knihovnu půjčoval desítky výměnných souborů knížek, které zajišťovaly příliv novinek a tím i trvalý zájem čtenářů v naší venkovské knihovně. Knihy, které jsme měli k dispozici, byly tak kvalitní, že se o nich pochvalně vyjadřovali v době letní sezony i čtenáři-chalupáři, jinak návštěvníci velkých pražských profesionálních knihoven. Předností bylo, že jsme si knihy mohli sami osobně vybrat, přímo na míru podle zájmu svých čtenářů. Ty nám pak až do obce přivezla najatým autem a spolu s námi je v bednách nosila do 1. poschodí naší knihovny. Pokud někdo z čtenářů sháněl nějakou konkrétní knihu, stačilo zavolat a v krátké době nám byla do knihovny nějakou cestou pro čtenáře doručena.

Paní Dana Michlová organizovala pro knihovníky odborné exkurze po nejlepších knihovnách okresu. Pro ně byla taková návštěva jistým oceněním a pochvalou. A nám, účastníkům, sloužila jako příklad a inspirace k další knihovnické práci. Navštívili jsme s ní největší knihovny v kraji (Státní a vědeckou knihovnu a Městkou knihovnu v Hradci Králové), ale též v hlavním městě Praze (Strahovskou knihovnu, Městskou knihovnu, Národní knihovnu a novou Technickou knihovnu v Dejvicích).

Bilanční setkání
Musím vzpomenout ročních bilančních setkání na konci kalendářního roku, kde jsme se dočkali povzbuzení a ocenění, ale s ním i mnoho inspirace a poučení o úkolech pro nastávající nový rok.

Knihovnice paní Michlová se vyznačovala přímým a velmi srdečným jednáním. Měla dar umění jednat o podpoře knihoven a místních knihovníků na městských a obecních úřadech. Měla svoji přirozenou autoritu, vyplývající z její vysoké odbornosti a celoživotních zkušeností z práce v knihovnictví na nejrůznějších pozicích. Bylo pro mne vždy inspirativní sejít se s ní, pohovořit o problémech a poradit se o záměrech, které jsem v naší knihovně hodlal prosadit. Proto mne velmi potěšilo, když jsem se dozvěděl, že se jí dostalo cti a byla jmenovaná knihovnicí roku 2015 Královéhradeckého kraje. Je to ocenění více než spravedlivé a patří tomu správnému člověku.

Za nás, dobrovolné knihovníky, kterým se po celé roky tolik věnovala, blahopřeji a přeji, aby ještě dlouho předávala své znalosti a poznatky, třeba organizováním akcí pro knihovníky-seniory, kterým se dnes, v době, kdy mezi ně už také patří, s takovým nasazením věnuje. Ale ona tak pracovala vždy, ani to jinak neumí. Rád bych jí za všechno, co pro knihovnictví okresu Jičín udělala, poděkoval a popřál jí zdraví a nevyčerpatelný zdroj životního elánu. 
  Olda Suchoradský, Hradec Králové