Pokaždé přijdou s ochotou mluvit o sobě, o své práci, o jevech současné doby. Naši posluchači se stále poptávají, kdo bude na Křesle příště?

Nabízíme mimořádné setkání a rozhovor s uznávanou lékařskou kapacitou, očním chirurgem, primářem MUDr. Zdeňkem Mazalem. Vede oční kliniku Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi, která řadu let patří mezi nejmodernější pracoviště.

Primář Zdeněk Mazala provádí celou škálu chirurgických zákroků, třeba transplantace rohovky, odstraňování nádorů nebo korekční operace víček. Na otázku jací pacienti vaší kliniku nejčastěji navštěvují, odpovídá: „Chodí hlavně na laserové operace, především šedého a zeleného zákalu, sekundární implantace nitroočních čoček nebo transplantace rohovky, samozřejmě ošetřování úrazů oka. Nyní dokážeme prakticky všechno."

Oční obor
Oční obor spojuje techniku s medicínou, obor velmi účinný a efektivní. Pacient vždycky sám uvidí, jestli jsme mu udělali zákrok dobře. Nespočet spokojených pacientů oceňuje primářovy „zlaté ruce" za návrat k vidění, zorientovat se ve čtení, sledovat televizi. „Pro mě je za den únosné 6 – 8 operací. Naše klinika provede ročně skoro 3 700 operací, z toho téměř 1 600 laserových zákroků na sítnici, převážně se jedná o diabetiky," říká.

Říká se, že oko je okno do duše. Proto se pan primář snaží dívat lidem přímo do očí. Samozřejmě, že na očích druhých lidí často vnímá něco odborného. Ale při vidění nejde vždy jen o oko, také o propojení více orgánů.

O cestě do nitra oka bude primář dr. Zdeněk Mazal vyprávět ve čtvrtek 23. dubna v 17 hodin v Obřadní síni na Městském úřadě v Libáni. Využijte této vzácné příležitosti a přijďte se třeba i poradit. Rezervace vstupenek v Městské knihovně na tel. 724 772 104, více informací www.mestoliban.cz.   Zdeněk Vokurka