Knihovny na Jičínsku se do něj pochopitelně zapojí a během přelomu zimy a jara veřejnosti nabídnou rozličné akce.

„Jedním z cílů je pokus o zboření mýtu, že se nečte. Nevím, jak je to u kolegyň z jiných měst a obcí, ale statistiky z jičínské knihovny hovoří jinak. Chceme posilovat společenský význam a prestiž četby," uvedla Jana Benešová, vedoucí jičínské Knihovny Václava Čtvrtka na začátku tiskové konference, jíž se zúčastnili knihovnice z Jičínska a zástupci médií.

Knihovna Václava Čtvrtka na březen chystá zábavně vzdělávací program. Pro seniory to budou semináře o zdravovědě, trénování paměti nebo o užívání počítačů. Přednáškový seriál začne 14. března. „Dále zavádíme donášku knížek do domu k starším lidem, kteří se k nám nemohou dostat," řekla Jana Benešová.

Pro jedince z opačného konce věkového spektra institut chystá například Strašidelné čtení, což bude soutěž o co nejděsivější přednes psaného příběhu, nebo akci 13. komnata, aneb co vás čeká v podzemí. Jedná se o exkurzi do málokdy přístupného sklepení, které je zaplněno uskladněnými knihami. Dále bude oceněn nejaktivnější dětský čtenář roku 2012, slavnostní vyhlášení se uskuteční 19. března dopoledne.

Pro všechny generace bude 27. března určena beseda s reportérem Václavem Žmolíkem, který představí své nejnovější dílo Příběhy předmětů. A to je jenom ochutnávka toho, co je pro občany připraveno. Více najdete na webových stránkách knihovny.

Nejen Jičín
Podobné akce se ale uskuteční všude na Jičínsku. Městská knihovna Hořice kupříkladu připravuje čtení pohádek doplněné hrou na kytaru. Besedy se 6. března zúčastní i starosta Ivan Doležal a místostarosta Aleš Svoboda. O týden později se Hořičtí mohou těšit na výstavu kreslených vtipů od Moniky Růžkové.

O jednotlivých akcích v rámci Března – měsíce čtenářů 2013 bude Jičínský deník informovat.