Blanka pochází z Brna a Káťa z Nymburka. A tak do svého rodného města nyní kromě své dlouholeté kamarádky a kolegyně přiveze její i své obrazy.

Výstava obou výtvarnic, která potrvá od 1. do 12. září bude instalována ve starobylé kapli bývalého Dominikánského kláštera v Nymburce.

Ten byste našli v těsné blízkosti náměstí, Hálkova divadla a lávky přes řeku Labe. Tajemná kaple stará takřka 900 let byla po století uzavřena nebo používána jako skladovací prostory. Od samotné kaple prý vedou i podzemní chodby pod celým Nymburkem, dlouhé několik kilometrů. Kapli spravuje a výstavy v ní pořádá Městské kulturní středisko a výstava obrazů Káti a Blanky zde bude díky jejich ochotě otevřena i v sobotu 6. září během tradičních oslav nymburského posvícení.

Obrazy nezapřou, že každoroční a dlouholeté prázdninové toulky po zaniklých sakrálních památkách, kostelech, klášterech, kaplích a sochách celé republiky poskytly oběma výtvarnicím bohatý materiál.

Symboly, barokní křivky, legendy a ikonografie konfrontované s moderním uměním a jeho postupy, vnesly do tradičně se tvářících děl svěžest, živost a aktuálnost.