V jakém stadiu jsou přípravy a čím letošní ročník překvapí? Mnohé z chystaného programu již bylo v řadě článků řečeno, odtajněme i další chystané zajímavosti. Že bude festival plný pohádek a pohádkování napovídá již samotný podtitul. A nejde jen o divadelní představení. Celý projekt Jak najít cestu do pohádky spočívá v Pohádkových zastaveních inspirovaných pohádkami, na kterých nás přes všechny útrapy, kterými hrdinové prochází, fascinuje jejich šťastný konec.

Můžeme být nyní již konkrétní a některá Zastavení jmenovat. Například Šípková Růženka, další jsou Zlatovláska, Červená Karkulka, Bajaja, Čertovské nádvoří , Smolíček pacholíček, Perníková chaloupka a řada dalších. Nabízí různou podívanou, zapojení, pobavení, vyzkoušení – pochopili jste správně, Pohádková zastavení jsou vlastně dětem i rodinám známými, oblíbenými a vyhledávanými dílnami či dílničkami. Někde se budou vyrábět draci, čepice, meče, jinde korunky, čelenky, prstýnky, brože, růže, erby či štíty, lucerničky, ale chybět nebudou ani dílny s dramatizací, kreslením, zdobením perníků, recitací, vyprávěním, zajímavosti se najdou třeba i v řemeslném podhradí. Jedno z Pohádkových zastavení je u Večerníčka, kde se děti mohou posadit do autíčka, vyzkoušet jednokolku, houpacího koníka a setkat se s Večerníčkem.

Jeho padesátiny ve spolupráci s hlavním mediálním partnerem, kterým je Česká televize, oslavíme projekcí večerníčků na nádvoří okolo dvacáté hodiny, také čtením některých již legendárních příběhů uměleckými osobnostmi vpravdě legendami, paní Jiřinou Bohdalovou v sobotu, panem Josefem Dvořákem v pátek ve farské zahradě. Festival přivítá i další hosty.

Hosté pohádky
Jedním z nich bude spisovatel Jiří Žáček a setkání s ním u příležitosti jeho sedmdesátin se uskuteční v pátečním podvečeru. Věříme, že z jeho životního moudra načerpáte i vy. Cituji: „Důležité je uchovat si dětskou duši. Děti nepoučovat, ale hrát si s nimi. A když je dokážete rozesmát, máte vyhráno." . Hezkých příjemných chvil přinese letošní festival více. Patří mezi ně koncert šansoniérky Renaty Drössler, ten bude dárkem věnovaným všem, kteří nejen stáli u zrodu festivalu JMP, ale celá léta ho pomáhali připravovat a realizovat, také všem jeho partnerům a příznivcům. Právě díky vám může festival slavit jubileum a ještě se k tomu pyšnit záštitou České komise pro Unesco a Rady Královéhradeckého kraje.

Jičín - město pohádky: Ať žijí pohádky!

Upřímně vám všem děkujeme. Pódia a prostranství zaplaví děti, které přijedou do Pohádkového města předvést svá vystoupení, Divadlo J.Cimrmana přiveze představení Dlouhý, Široký a Krátkozraký se Zdeňkem Svěrákem, ten v loňském ročníku přijal čestné občanství Pohádkového města, chrám sv. Jakuba rozezní Hradišťan s Jiřím Pavlicou při slavnostním koncertu k 25. výročí festivalu JMP, mladé nadchne New Element, před ohňostrojem potěší česká rocková legenda Olympic … a stále to není všechno, co bych mohla jmenovat a o čem bych chtěla říci. Pohádkový příběh, který jsem vám dnes začala vyprávět, najdete v závěru měsíce června na www.pohadka.cz.    Věra Rychterová, Nadační fond JMP