To vše před zavřenými dveřmi novopacké knihovny v pátek před osmnáctou hodinou. Rodiče se zásobami jídla a třiadvacet třeťáků s učitelkou Zdenkou Kaplanovou ze základní školy v ulici Komenského netrpělivě čekají, až je knihovnice vpustí dovnitř. V noci z pátku na sobotu totiž děti vyměnily své postele za karimatky a spacáky a ustlaly si mezi knihami.

Novopacké zařízení se tak už po několikáté zařadilo do projektu Noc s Andersenem, který se poprvé uskutečnil v roce 2000 v Uherském Hradišti. Jeho cílem je přilákat školáky zpět ke knihám. Rodiče vyslovují ratolestem poslední poučení a svěřují je do péče knihovnic. Martina Brádlová tu zanechává dceru. „Moc se na noc těšila. Já volna využiji a zajdeme si se sestrami a maminkou na večeři," přiznává náplň večera.

To už bere dirigentskou taktovku do svých rukou knihovnice Lenka Macháčková.


Po organizačních pokynech děti čeká na uvítanou poslech četby, poté absolvují test a výrobu jmenovek. Po přestávce byly prozkoušeny z vědomostí o strašidlech a taky trochu duchařily.

„Tématem Noci s Andersenem jsou Duchaři a Lichožrouti. Jako bonus máme domluvenu prohlídku zdejšího klášterního kostela, který bude osvětlen pouze svíčkami. Děti vystoupají nejen k varhanám, ale podívají se až k samotným zvonům," prozradila nám předem cíl tajného výletu ředitelka knihovny Stáňa Benešová. „Já se nejvíc těším na stezku odvahy," svěřil se při přípravě na večerní procházku Filip Matuška. Honza Lukáš se radoval, že ho prý nebude otravovat ségra. Honzíka Beneše lákalo do knihovny vykládání historek a stezka odvahy.

Náplň
Po návratu si třeťáci poslechli ukázku z knihy Pavla Šruta Lichožrouti, které pak také vyráběli. O půlnoci si půjčovali knihy, následovala chvíle četby a pak už se všem začala klížit víčka. Ráno po snídani absolvovali nocležníci hry a ankety. Plni zážitků se pak vydali do svých domovů.

Do novopacké knihovny zavítá ročně šest set dětských čtenářů, což je zhruba šedesát procent populace. Současným nejvíce půjčovaným dětským titulem je Deník malého poseroutky.

Co čtu rád
Mají už děti své oblíbené knížky? Štěpán Krupka (9 let) rád čte. „Oblíbených knih mám opravdu mnoho, tak třeba Dobrodružství malého Čendy." Simona Štírová (8 let) hltá dobrodružné texty, naposledy to byl titul Čarodějnice školou povinné. Kdo ji ke čtení přivedl, netuší. „Prostě to nějak začalo," domnívá se školačka. Častou návštěvnicí knihovny je i paní učitelka Kaplanová.

„Z profesního důvodu si vybírám dětskou literaturu, mám ráda historické a psychologické romány, knihy na přemýšlení," konstatuje. Mezi svými žáky má prý výborné i špatné čtenáře. „Mezi dětmi jsou velké rozdíly, ale nyní už mám opravdu čtenáře, kteří nevydrží bez knížky a sami navštěvují knihovnu. Ale ze začátku se tomu musí pomoci."

Kde také spali s Andersenem?
Jičín – V Knihovně Václava Čtvrtka v Jičíně nocovalo 20 dětí ze 4. třídy IV. ZŠ. Tématem večera byl festival Jičín – město pohádky a osobnost Václava Čtvrtka. Děti sehrály scénky a vydaly se i na noční prohlídku Fejfarova domu, kde V. Čtvrtek pobýval, dále navštívily věž a ševcovnu. „Na procházku nočním Jičínem se těšily, vždyť si užívaly v době, kdy jejich rodiče spali," uvedla knihovnice Věra Trybenekrová.
Hořice – Vedoucí knihovny Stanislava Najmanová nazvala téma páteční noci Pachatelé dobrých skutků. Inspirovala se pěti knížkami z pera spisovatele Miloše Kratochvíla a se třemi z nich děti seznámila. Na programu byla muzikoterapie, knihovnu navštívil šaman, se kterým se účastníci učili bubnovat na bonga. Dále byly nachystány soutěže, čtení a noční výprava na tajemné místo Gothard. V Galerii plastik čekal účastníky bobřík odvahy. Téměř dvacítka malých čtenářů ve věku od 8 do 11 let se přihlásila z různých hořických škol.
Sobotka – Knihovna Fráni Šrámka se účastnila této akce počtvrté. Přihlásilo se 27 dětí ze druhé třídy základní školy. Připraveno bylo povídání o Heleně Zmatlíkové, program byl zpestřen návštěvou horolezecké stěny a stezkou odvahy.
Knihovny v Libáni, Kopidlně, Vysokém Veselí se Noci s Andersenem nezúčastnily. Ve Staré Pace akci odsunuli na pozdější termín.