V roce 1949 Mezinárodní demokratická federace žen vyhlásila Den pro ochranu dětí. Důvodem k vyhlášení bylo masové zabíjení žen a dětí v Lidicích v roce 1942 a také ve francouzském Ouradouru v roce 1944. Datum oslav bylo ustanoveno na 1. červen.

Oslavy svátku dětí

Hořice – Nízkoprahový klub Pohoda ve spolupráci se spolkem Pár přátel pořádá Den dětí. Proběhne ve středu 1. června od 13:30 do 16:30 hodin v areálu plaveckého bazénu. Na programu budou hry: pantomima, vodní bomby, jazykolamy, sportovní aktivity: pétangue, ping-pong, fotbalové hlavičky a tvořivé aktivity: malování na šátky, modelování z balónků, malování na obličej.

Valdice – Obec ve spolupráci s MŠ a ZŠ pořádají pro děti Dětský den. Koná se ve středu 1. června od 16 hodin v zahradě u mostu. Na programu budou sportovní soutěže na stanovištích v přírodě, odměny zajištěny.

Jičín – Dílna Montessori ke Dni dětí se uskuteční ve středu 1. června v zahradě domu čp. 10 v ulici Pod Koštofránkem. Rodiče s předškolními dětmi mohou přijít od 8.30 do 11.30 hodin a seznámit se s materiály Montessori, vyzkoušet si je, dozvědět se podrobnosti o vzdělávání a metodice výchovy. Akce se koná pouze za příznivého počasí.

Jičín – V pátek 3. června uspořádají jičínští házenkáři od 14.00 hodin v prostorách venkovního házenkářského hřiště a městského sportovního stadionu již 13. ročník tradičního Dětského dne s Continentalem pro děti z Jičína a okolí. V bohatém odpoledním programu plném her a soutěží o sladkosti a drobné ceny budou k vidění ukázky činnosti a vybavení Policie ČR a HZS Jičín, Dynamická ukázka práce příslušníků Vězeňské služby ČR z Věznice Valdice. Hlavním tahákem dětského dne budou dvě vystoupení zpěvačky Evy Matějovské, proběhne také autogramiáda českého házenkářského reprezentanta Tomáše Babáka. Občerstvení je pro všechny účastníky zajištěno.

Kopidlno – FK Kopidlno a město Kopidlno zve malé i velké děti na Dětský den – Slavnosti slunovratu v sobotu 4. června. Od 9.30 hodin začíná křídování u nádraží, vyhlášení vítězů se plánuje po zahájení odpoledního programu na fotbalovém hřišti. Od 13 hodin začíná hlavní program na fotbalovém hřišti v Lipové ulici. Připraveny budou soutěže, vodní fotbálek, paintball, překvapení. Vstupné pro děti do 15 let je 10 Kč, pro dospělé 20 Kč.
Miletín – Dětský den se plánuje na sobotu 4. června od 14 h. ve sportovním areálu SK Miletín (sokolovna).

Libáň – Dětský den v Libáni se chystá na sobotu 11. června ve sportovním areálu. V 10 hodin začíná běh se starostou (3 a 5 km), prezentace od 9.30 hodin, zábavné cvičení s Verčou, od 11 hodin je připraveno cvičení Tabata pro malé i velké. Dvanáctá hodina je určena pro společný zásah složek IZS. Od 13 hodin potěší malé diváky pohádka Perníková chaloupka v podání Loutkového divadla Martínek. Ve 14 hodin vypukne dětská diskotéka a v 17 hodin následuje fotbalové utkání TJ Sokol Libáň x SKP Valdice. Těšit se můžete na celodenní soutěžení, pohádkový vláček, skákací hrady, malování na obličej, pletení copánků a bohaté občerstvení. Vstupné dobrovolné.