Manon je motýl. Manon je včela. Manon je růže, hozená do kostela. Manon je všecko, co neztratí nikdy svůj pel. Manon je rozum, který mi uletěl!“ opěvuje svou půvabnou lásku chudý rytíř Des Grieux v jevištní básni Vítězslava Nezvala.

Ilustrační foto
Sex na jednu noc měl každý druhý Čech. Velkou roli hraje i bydliště

Redakci Deníku zajímalo, jak prožívají lásku a partnerské vztahy nynější Češi. Najít odpovědi jí pomohlo devět tisíc čtenářů, kteří se zúčastnili ankety v rámci projektu Jak milují Češi.

Dvě třetiny respondentů se také přiznaly, že byly v minulosti platonicky zamilovány, tedy že prožily vztah, kdy ani jednomu z partnerů nešlo o sex. Nutno dodat, že většina z nich tuto zkušenost zažila jen v dětství.

InfografikaZdroj: Denik

Většina z respondentů, konkrétně 81 procent, věří, že najít partnera na celý život je možné i v současné uspěchané době. Dalších devět procent pak dodává, že to sice možné je, ale jim se to nepodařilo. Povzbudivý je nicméně fakt, že na víře v celoživotní vztah se shodují jak ženy, tak muži.

Líbej mě! 


V názoru na to, zda zamilovanost po dvou, třech letech vymizí, jsou respondenti ankety rozpolceni. Nicméně převažující část věří, že zamilovanost může přetrvat i delší dobu. Na dotaz, kolikrát byli v životě zamilovaní, odpovědělo 13 procent čtenářů, že pouze jedinkrát v životě. Skoro polovina Čechů a Češek naopak pocítila v životě partnerskou lásku třikrát či vícekrát.

A jak čtenáři Deníku o vztahy pečují? Třeba tak, že většina (57 procent) líbá svého partnera denně. A dalších 26 procent pak přiznává frekvenci polibků „téměř denně“. 

Sex v pokročilém věku - Ilustrační foto
Co dělat, když „to“ nejde. Pomoci může i sexuální asistentka