„Ve tři čtvrtě na jednu jsme obdrželi oznámení o úmrtí muže na Pardubicku,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská. Na místo byl vyslán tým kriminalistů. „Po předběžném ohledání nezjistil, že by na jeho smrti měla podíl jiná osoba,“ dodala Janovská.

Zpráva o úmrtí Adama Svobody se šíří internetem a sociálními sítěmi. Potvrdilo ji na svém twitteru také pardubické Dynamo, ve kterém naposledy působil jako trenér brankářů. 

Sympatický hokejový gólman působil převážně v české extralize, ve které postupně vystřídal několik klubů. Působil v Pardubicích, Hradci Králové, Spartě, Slavii a Plzni. S posledními dvěma jmenovanými navíc získal mistrovské tituly, a to v letech 2008, respektive 2013. Vyzkoušel si také zahraniční angažmá v Rusku, Švédsku a Německu.

Zřejmě největší úspěch jeho kariéry zaznamenal s národním týmem v roce 2005, když se stal mistrem světa. O rok později dosáhl na další cenný kov, tentokrát stříbro.

Ve svém životě překonal řadu překážek, mimo jiné operaci mozku, kterou absolvoval před Vánocemi v roce 2009. Třináctimilimetrovou sraženinu mu doktoři odoperovali a Svoboda o ni o několik týdnů později vtipkoval. „I kdybych měl díru přes půl hlavy, hlavně, že jsem zdravý. Vlasy jsem stejně neměl, navíc se mi vyhladily vrásky na čele,“ rozesmál tehdy novináře Svoboda.

Po konci hokejové kariéry se rozhodl zůstat v Pardubicích i přesto, že jeho rodištěm bylo Brno. „Jsem tady šťastný, stejně tak rodina. Když jsem ukončil kariéru, lákalo mě zůstat u hokeje v jiné roli. Pak přišla nabídka, abych dělal trenéra gólmanů, což mě ohromně baví,“ prohlásil minulé léto.

V poslední době však jeho jméno nebylo skloňováno pouze v dobrém. V lednu totiž zavinil dopravní nehodu a následně nadýchal 1,8 promile. Po tomto incidentu jej Pardubice odvolaly a následně ve stejné funkci skončil také u reprezentační osmnáctky. Brankáři hokejových Pardubic v čele s Ondřejem Kacetlem ale byli s jeho službami natolik spokojeni, že jej nadále využívali při individuálních trénincích.

Další své hokejové zkušenosti už však svérázný „Áda“, bohužel, nikomu nepředá…