Bylo to drama až do posledního zápasu. Semifinálovou sérii mezi hokejisty Jičína a Nového Bydžova muselo rozhodnout až páté utkání. A poprvé se v něm radoval domácí tým, byl to Jičín, který si po výhře 6:3 zajistil postup do finále krajské hokejové ligy!

Nový Bydžov šel rychle do vedení, hned v úvodní minutě se prosadil Postolka, ale Jičínu se ještě do konce první třetiny podařilo nepříznivý stav utkání otočit. O vyrovnání se postaral Žalud a do vedení domácí dostal Němec.

Definitivně jasno o postupujícím týmu bylo v druhé třetině. Tu Jičín ovládl jasně 3:0. Bydžovští v závěru pouze korigovali na konečných 6:3.

Svěřenci trenéra Daniela Pletky začnou finálovou sérii už dnes, od 18 hodin hostí Třebechovice pod Orebem.

„Utkání jsme zvládli a postoupili. Chtěl bych poděkovat soupeři za krásnou a napínavou sérii, která se musela líbit. Na odpočinek teď není čas. Musíme se s tím porvat a snad se nám podaří Třebechovice porazit,“ říká odhodlaně jičínský trenér Pletka.

V nervy drásající semifinálové sérii jste nakonec udolali Nový Bydžov až v pátém utkání, které jste vyhráli 6:3.
Jsme ohromně šťastní, protože série byla opravdu náročná. Do poslední chvíle nebylo jasné, kdo z nás postoupí. Šance byly na obou stranách stejné. Bohužel se nedařilo ani jednomu týmu na domácích stadionech, nám se to díky bohu povedlo v posledním, nejdůležitějším utkání a jsme ve finále.

Co rozhodlo poslední klíčový zápas série?
Podle mě bylo rozhodující to, že Bydžov odehrál více zápasů. Oni hráli předkolo. Navíc když se hraje neděle, středa, pátek muselo to pro ně být o dost těžší, protože síly u kluků, kteří chodí do práce, musí rapidně ubývat. Tohle bylo velmi důležité.

Jakou kvalitu týmu dodává váš bratr Václav, který má velké zkušenosti i z extraligy?
Právě ten poslední zápas nebyl z jeho strany nejpovedenější. Moc se mu nedařilo, nemohl se do toho dostat. Klukům ale určitě pomáhá, myslím, že si potom více věří.

Ve finále, které začíná už dnes, vás čekají Třebechovice. Co povede k triumfu?
Soupeř má velmi dobrou obranu a oba jeho gólmani jsou výborní. Na tom Třebechovice staví, takže bude těžké se proti nim prosadit. Myslím si ale, že po základní části už víme, jak hrají. Doufám, že se titul podaří urvat.

Semifinále krajské hokejové ligy

5. ZÁPAS: HC JIČÍN – STADION NOVÝ BYDŽOV 6:3 (2:1, 3:0, 1:2). Branky a nahrávky: 14. Žalud (Brzák, Průšek), 19. Němec (Borovec), 27. Hladík (Průšek), 36. Němec (Borovec, Mikolášek), 37. Průšek (Pletka), 54. Průšek – 1. Postolka, 59. Postolka (Chára), 59. Chára (Kubišta). Rozhodčí: Veselý – Lučan, Pecha. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 345. Jičín: Beneš (Pivrnec) – Najman, Žalud, Štěpán, Mikolášek, Brzák, Nový, Pletka, Hladík, Kollman, Průšek, Borovec, Vajsejtl, Žďárský, Němec. Konečný stav série: 3:2, postupuje Jičín.

Baráž o KHL

5. KOLO: HC BARONI OPOČNO – BK NOVÁ PAKA 6:1 (1:0, 2:1, 3:0). Branky: Rail, Slezák, Veselý, Řehák, Šafář, Vedral – Kadeřábek. Rozhodčí: Karlík – Kozák, Mertlík. Vyloučení: 7:7. Využití: 3:1. Diváci: 80.

Vladimír Machek