Vždyť jde o okresní derby. Jenže letošní sezona ani jednomu z týmů nevyšla a oba rivalové se tak musí prát v baráži o krajskou hokejovou ligu.

Nadcházející duel, který je na programu zítra, však s sebou nese veliký punc důležitosti. Mužstvo Jičína totiž přivítá v pátém kole baráže Novou Paku. Zatímco domácí potřebují za každou cenu bodovat, Novopačtí si už mohou zajistit místenku v soutěži i pro další sezonu, neboť mají na čele čtyřčlenné skupiny dva body náskok na okresního soka. Týmy z nižší soutěže, Nové Město a Opočno, však mohou živit reálné naděje na postup do vyšší soutěže, oba zatím shodně nasbíraly pět bodů.

Baráž o KLM
Neděle 26. února, 5. kolo: HC Jičín – BK Nová Paka (17.00).

Své postřehy před dalším utkáním poskytl jeden z jičínských trenérů DANIEL PLETKA.

Co od zápasu očekáváte?
Bude to opět vyrovnaný zápas, kde rozhodnou maličkosti a proměňování šancí. My s tím máme v podstatě problém od začátku sezony. Kdybychom proměňovali ty příležitosti, které si vytvoříme, tak nejsme tam, kde jsme. To je náš největší kámen úrazu.

Jak hodnotíte dosavadní průběh baráže a soupeře z nižší soutěže? Situace je hodně vyrovnaná..
My jsme už absolvovali dvě utkání s Novým Městem (doma a venku) a myslím, že jsme v obou případech byli lepší. Je to opět o proměňování šancí. Kdybychom něco z nich využili, tak bychom tam v životě nemohli prohrát. Úroveň těch týmů není špatná, ale myslím, že jsme soupeře přehráli. Bohužel nás ale stále trápí koncovka.

Kde tedy vidíte rozdíly mezi soupeři z Opočna a Nového Města?
V domácím zápase s Opočnem jsme vstřelili rychlé góly, v první třetině vedli o čtyři branky a od toho se pak odvíjel celý zápas. Z tohoto pohledu tedy soupeře nemohu nějak hodnotit. Uvidíme, co přinese zápas v Opočně, tam to bude určitě jiné a těžší. Nové Město v obou zápasech bojovalo, hodně bruslí a má v kádru mladé hráče, kteří jsou v tomto směru nepříjemní. Soupeř doma proměnil takřka vše, co si vytvořil a my ne, to byl ten největší rozdíl. Proto jsme tam prohráli.

Jaká je podle vás situace Jičína vzhledem k záchraně?
Jakmile s Novou Pakou prohrajeme, tak si myslím, že naše šance na záchranu bude tak desetiprocentní, to je můj názor. Jelikož by pak Nové Pace v posledním zápase o nic nešlo, hráči by k tomu utkání nemuseli přistoupit tak, jak mají. My nyní určitě nesmíme prohrát a pak ta šance bude.

Hrajete v domácím prostředí. Co byste vzkázal fanouškům?
Vím, že sezona vůbec nevyšla, ale myslím si, že by nás měli přijít podpořit. Jsou chvíle, kdy se daří a nedaří. Jednou jste nahoře, jednou dole. Vím, že je to těžké, když mužstvo celou sezonu prohrává, ale takový je někdy sport.

A jak utkání a dosavadní průběh baráže vidí trenér Nové Paky PETR ZVOLENSKÝ?
„V Jičíně to bude hodně důležitý zápas a může se zase stát všechno."

Jaký je v Nové Palce stav hráčského kádru?
Tým je bohužel oslaben. Máme tam jedno zranění a jeden disciplinární trest. To ale nic nemění na tom, že musíme něco uhrát.

Někteří hráči se po zranění vrátili, ale ten výpadek je na nich znát a není to ještě optimální. Něco tam chybí, ale taková je zkrátka aktuální situace. Musíme se s tím popasovat.

V čele čtyřčlenné skupiny máte nyní dvoubodový náskok a v neděli můžete rozhodnout.
Když se na to člověk podívá, tak těch variant je tam stále moc. Pro nás je to jasné, pokud vyhrajeme jedno ze dvou zbývajících utkání, zachráníme se. Vypadá to možná hodně jednoduše, ale já říkám, že je cesta pořád dlouhá a bude to ještě zajímavé. Možná přijde rozuzlení už tuto neděli a nebo až v posledním zápase.

Před startem bojů o udržení jste říkal, že nevíte o soupeřích z krajské soutěže takřka nic. Jak je hodnotíte teď?
Podle průběhů zápasů mohu říci, že rozdíl tam podle mého názoru je, za tím si stojím. Například v Opočně to bylo utkání, které jsme měli ve své moci a kdybychom proměnili alespoň třetinu šancí, mohl výsledek pro domácí vypadat strašidelně. Když ale nejsme schopni dát gól, nemůžeme pomýšlet na výhru. Tyto týmy mají hru postavenou na bojovnosti a pak záleží, jak to vyjde či nevyjde jejich soupeři.